Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

Kozia rura


Kozia Rura - to nazwa, która wprowadza w błąd, bo nie oddaje delikatności tego sera. To tylko odwołanie do kształtu i pochodzenia mleka. Robi się go metodą rygorystyczną, skomplikowaną, bezkompromisową. I nic nie zmienia, że to ser zaledwie kilkudniowy. Każda poświęcona mu minuta, każde spojrzenie i ostrożność w postępowaniu wraca do nas z naddatkiem. Swoją delikatnością bije wszelkie rekordy, jest jak wspomnienie rześkiego letniego poranka, może dlatego tak przyjemnie je się go na świeżym powietrzu w cieniu owocowych drzew. Potrafi dojrzeć, a wtedy otwierają się jego kulinarne zalety. Czy czysty, czy z ziołami, napina mięśnie i wnosi na piedestał każde danie, do którego został użyty, zwłaszcza te gorące. Sosy, zupy czy zapiekanki, nabierają innego metafizycznego wymiaru. Sam w sobie alkoholów nie potrzebuje, w daniach i owszem. Wszystko prócz słodkich.


producent sera:

Robaczkowo - 53°57′06″N 17°51′17″E
Honorata i Tomasz Strubińscy – sery Kozia rura, Gbur, Kozidymek
tel. 533-495-488


Przez dziurkę od sera