Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Żurawina amerykańska

    Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe sosów, deserów i drinków, ale fantastycznie nadaje się też do wszelkiego rodzaju wypieków. A co najważniejsze, jej owoce nie tylko doskonale smakują, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie.

    Te jagody o cierpkawo-słodkim smaku nadają się wyśmienicie do pieczenia. Z takimi przyprawami jak wanilia i cynamon udoskonalą smak wszelkich ciast drożdżowych, owocowych i świątecznych. Przekąski z cranberry świetnie się też wpisują w szybkie tempo naszego życia – wystarczy dodać żurawinę do małych smakowitych babeczek lub muffinek i oprócz słodkiej przekąski otrzymamy jednocześnie owocową dawkę zdrowia.

    Żurawina amerykańska może wpływać również na poprawę naszego humoru w jesienne dni. Jej owocowy smak nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie, a rubinowy kolor sprawi, że stół z potrawami będzie wyglądał wyjątkowo. Niewątpliwą zaletą żurawiny amerykańskiej jest fakt, że można ją spożywać niezależnie od miejsca i czasu. Torebkę z suszonymi owocami cranberries można zabrać do biura, w podróż czy na spacer. Z kolei koktajle owocowe na bazie cranberries z USA orzeźwią, a herbata imbirowa – rozgrzeje podczas długich jesiennych wieczorów.

    Kiedy dni stają się coraz krótsze, intensywna czerwona barwa i wszechstronność żurawiny amerykańskiej może wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie. Źródłem radości będzie nie tylko rozkoszowanie się owocowym smakiem cranberries, ale również świadomość, że spożywanie żurawiny z USA jest również korzystne dla zdrowia.

    Tajemnica leży w duszeniu
    Świeże żurawiny amerykańskie należy poddusić w niewielkiej ilości wody do momentu, kiedy będą przypominać tradycyjny kompotu. Zamiast wody można użyć wina. Dusić przez ok. 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W zależności od zastosowania doprawić na słodko lub pikantnie.

    Słodkie sosy i pikantne chutney
    Świeże cranberries z USA są idealnym dodatkiem do smażonego lub gotowanego mięsa, do grilla i fondue. Są też wspaniałym składnikiem pikantnych zapiekanek i zup, np. z kapustą, ziemniakami, marchwią, porem lub pieczarkami.

    Bez cukru się nie obejdzie
    Użyj cukru nawet wówczas, gdy przygotowujesz świeże cranberries w wersji pikantnej, czyli z octem, chili, cebulą lub pieprzem cayenne. Owoce żurawiny amerykańskiej mają bardzo cierpki smak.

    Wypieki ze świeżą żurawiną
    Świeże cranberries z USA doskonale nadaje się do owocowych ciasteczek, tart i ciast. W tym celu należy żurawinę amerykańską poddusić, a następnie zagęścić proszkiem budyniowym lub skrobią.

    Śniadanie i brunch ze świeżymi jagodami
    Miska uduszonych i posłodzonych żurawin amerykańskich to doskonały początek dnia. Taki kompot można dodać do muesli lub też nałożyć na tost z twarożkiem. Kto lub żurawinę z USA na ostro, doda ją do sera lub sałatki z mozzarellą, ogórkiem i pomidorem.