Czy na pewno umiesz gotować? 5

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    artykuły

    strony oznaczone tagiem warzywa

    Bób - warzywo sezonowe

    Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najstarsze cywilizacje...


    Carving

    Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to możliwe?? Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach pozwala na przekształcanie tych darów natury w prawdziwie okazałe arcydzieła ozdabiające stoły i wnętrza na wystawnych przyjęciach...


    Dynia - symbol i smakołyk

    Świecące w ciemności oczy, wycięte w pomarańczowej głowie, a do tego przerażający uśmiech, któż to taki? To Jack o’-lantern symbol Halloween. Ten swoisty symbol Święta Zmarłych pojawił się pierwotnie w Irlandii, a później zawędrował do USA...


    Groch i groszek

    To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Groch stał się warzywem pospolitym i łatwo dostępnym...


    Jesienne produkty sezonowe

    Jesień to wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych. Mamy teraz prawdziwy wysyp warzyw, z których można przygotować rozmaitość potraw i przetworów...


    Maj miesiącem szparagów

    Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i składników mineralnych...


    Nowalijki

    Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczki z koperkiem lub sałata z rzodkiewką, szczypiorkiem i odrobiną kefiru nie smakują wyśmienicie? Niektórzy tylko dla tego soczystego i świeżego smaku czekają na wiosnę...


    Pomidory – złote jabłka

    Dawniej uważane były za niejadalne i trujące. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich kulinariów...


    Przetwory owocowe i warzywne

    Dawniej niemal każda dobra gospodyni, niezależnie od miejsca zamieszkania i statusu społecznego, musiała mieć spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, marynat i kiszonek. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o świeżych owocach i warzywach trzeba było zapomnieć...


    Warzywa zapomniane

    Liczba gatunków warzyw dostępnych w naszych sklepach wydaje się być nieograniczona. W Polsce możemy nawet znaleźć te mniej znane, uprawiane tylko na południu Europy lub w innych strefach klimatycznych...


    Ziemniak – owoc pożądania

    Ta niepozorna, szara bulwa jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Warzywo to nie raz było powodem politycznych i gospodarczych nieporozumień, a jego brak doprowadził do wielkiego głodu...