Czy na pewno umiesz gotować? 5

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    artykuły

    strony oznaczone tagiem potrawy

    Bób - warzywo sezonowe

    Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najstarsze cywilizacje...


    Dania międzynarodowe

    Każde państwo, region, a czasem nawet mała miejscowość specjalizują się w określonych potrawach, spotykanych tylko na danym terenie i nigdzie indziej. Są jednak potrawy, które osiągnęły status dań uniwersalnych i międzynarodowych, znanych w każdym niemal zakątku naszego globu...


    Dynia - symbol i smakołyk

    Świecące w ciemności oczy, wycięte w pomarańczowej głowie, a do tego przerażający uśmiech, któż to taki? To Jack o’-lantern symbol Halloween. Ten swoisty symbol Święta Zmarłych pojawił się pierwotnie w Irlandii, a później zawędrował do USA...


    Groch i groszek

    To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Groch stał się warzywem pospolitym i łatwo dostępnym...


    Grzybobranie

    Dla wielu z nas zbieranie grzybów to wielka przyjemność, a nawet pasja. Latem i jesienią grzybiarze ruszają na podbój lasów, aby uzbierać pełne kosze leśnych skarbów...


    Jesienne produkty sezonowe

    Jesień to wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych. Mamy teraz prawdziwy wysyp warzyw, z których można przygotować rozmaitość potraw i przetworów...


    Karnawałowe szaleństwo

    Karnawał to czas zabawy, tańców i wielkiego ucztowania, balów maskowych, parad i kuligów. W tradycji rzymskokatolickiej karnawał trwa od święta Trzech Króli do Popielca (środy popielcowej), kiedy to zaczyna się wielki post...


    Kinderbal

    KINDERBAL Nadchodzi noc sylwestrowa, a zaraz po niej karnawał. Wielu z nas czeka na te dni z utęsknieniem, aby móc wybawić się po wsze czasy, najeść do syta i… wypić kapeczkę...


    Kuchnia Australii - eksplozja smaków

    Kuchnia australijska jest mieszanką najróżniejszych smaków i wpływów kulturowych: kuchni Aborygenów i osadników z innych kontynentów. To prawdziwa kuchnia fusion, aspirująca do miana jednej najlepszych na świecie...


    Kuchnia brazylijska

    Niezwykłe, niespotykane w Europie owoce, specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich. To kwintesencja kuchni brazylijskiej, która zachwyca smakiem, sposobem podania i jest tak urozmaicona, że każdy smakosz znajdzie w niej coś dla siebie...


    Kuchnia bretońska

    Na północno-zachodnim wybrzeżu Francji leży kraina oblewana z trzech stron wodami Atlantyku. To malownicza Bretania, która przyciąga rzesze turystów swoją bogatą tradycją, historią pełną legend i mitów oraz wspaniałym, nieokiełznanym krajobrazem...


    Kuchnia chińska

    Aromatyczne przyprawy, dużo warzyw i mało tłuszczu, a przy tym pełna harmonia smaków - to typowe cechy potraw z Chin. Kuchnia chińska należy do najstarszych i najbardziej wyrafinowanych kuchni świata...


    Kuchnia czeska

    Republika Czeska, podzielona na trzy regiony: Czechy (łac. Bochemia), Morawy i Śląsk Czeski, to kraj o bogatej historii, która jest zawarta także w tutejszych potrawach...


    Kuchnia francuska

    Czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podniebieniom królów...


    Kuchnia grecka

    Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. To co greccy klasycy stworzyli w architekturze, rzeźbie jak i literaturze miało swą kontynuację w wielu późniejszych epokach...


    Kuchnia hiszpańska

    Podziwiamy wiele z europejskich kuchni. Za najwspanialsze uchodzą włoska czy francuska...


    Kuchnia indyjska

    W czasach, kiedy powstawały największe starożytne cywilizacje Egiptu, Mezopotamii i Chin, na Półwyspie Indyjskim rozwijała się Kultura Indusu. Jej rozkwit przypada na trzecie tysiąclecie p...


    Kuchnia kanadyjska

    Zróżnicowana rzeźba terenu, przepiękne widoki oraz wielokulturowość czynią ten kraj niezwykle interesującym. Mowa o Kanadzie - na północy spowitej śniegiem i owianej arktycznymi wiatrami, na południu pokrytej soczystą zielenią lasów i prerii, kontrastującą z błękitem licznych jezior i zatok...


    Kuchnia koreańska

    Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji...


    Kuchnia marokańska

    U bram Cieśniny Gibraltarskiej, w północno-zachodniej części Afryki, leży kraj, który swoją kulturą zachwyca niemal wszystkich przyjezdnych. Ta barwna, oblewana wodami Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kraina, to także kolebka wspaniałej, pachnącej aromatycznymi przyprawami kuchni...


    Kuchnia meksykańska

    Kuchnia meksykańska kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Te smaczne i popularne dania występują także w kuchni południa Stanów Zjednoczonych...


    Kuchnia molekularna

    Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki… Jak te cuda powstają? Czy tak będzie wyglądała kuchnia przyszłości? Te nietypowe potrawy powstają już dziś w kuchennych laboratoriach. Stworzone przez kucharzy-fizyków i kucharzy-chemików, którzy poprzez swoje eksperymenty tworzą nowe kombinacje smaków i konsystencji...


    Kuchnia polska

    Przez niemal pół wieku kuchnia polska kojarzyła się głównie z daniami serwowanymi w PRL-owskich jadłodajniach, w których najchętniej podawano mielone i pomidorówkę. Ustrój skutecznie tłumił bogatą polską tradycję i kulturę, również kulinarną, której nawet rozbiory nie zdołały zniszczyć...


    Kuchnia sycylijska

    Sycylia nazywana jest słoneczną wyspą. Przez ponad 300 dni w roku w tym rejonie Europy świeci słońce...


    Kuchnia średniowieczna

    Wieki średnie często utożsamiane są ze znacznym zubożeniem wielu aspektów życia kulturalnego i społecznego, w tym także kulinariów. To prawda, jeśli porównamy je z wyrafinowaną kulturą starożytną...


    Kuchnia tajska

    Tajlandia od dawna kusi swoim pięknem i zjawiskowością. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia - przyjemność i harmonię, co ma również swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej...


    Kuchnia Wielkiej Brytanii

    Rozgotowany zielony groszek, smażone jajka na tłustym bekonie oraz sos miętowy do mięs - czyli dziwne i mało apetyczne kompozycje smakowe. Takie skojarzenia rodzą się na myśl o kuchni brytyjskiej...


    Kuchnia włoska

    Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Dania takie jak pizza czy spaghetti jada się niemal we wszystkich zakątkach naszego globu...


    Kuchnia wysp Morza Śródziemnego

    Terminem „kuchnia śródziemnomorska” określa się kuchnie krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Potrawy tych regionów charakteryzują się podobnymi składnikami, które są punktem wyjścia dla dań narodowych...


    Lodowe szaleństwo

    Lody serwowano już w starożytności. Obecnie są najpopularniejszym deserem, a kompozycje lodowe i ich smaki mnożą się w nieskończoność...


    Maj miesiącem szparagów

    Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i składników mineralnych...


    Nowa kuchnia brytyjska

    Tradycyjna kuchnia brytyjska kojarzona jest ze smakami mało wyrazistymi i raczej nieatrakcyjnymi dla ludzkiego podniebienia. Black pudding, zielony groszek serwowany bez umiaru, mięso z sosem miętowym i słynne, dość tłuste i pokaźne angielskie śniadania znudziły się nawet samym Brytyjczykom...


    Projektowanie jedzenia

    Projektowanie kojarzy się głównie z architekturą, meblami czy ubraniami, ale dotyczy także jedzenia. Ze względu na dużą konkurencję branża spożywcza usilnie zabiega o klienta, projektując i aranżując dania tak, by były coraz bardziej atrakcyjne...


    Przekąski

    Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odbywające się w domowym zaciszu...


    Słodycze - desery, ciasta, czekoladki i pralinki

    Wielu z nas nie potrafi oprzeć się łakociom w postaci ciast, ciasteczek i słodkich deserów. Bez takich produktów jak miód czy cukier nie poznalibyśmy smaku tych pyszności...


    Zioła i przyprawy

    Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki ziół, które szybko zyskiwały uznanie...