Czy na pewno umiesz gotować? 5

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    artykuły

    strony oznaczone tagiem kuchnie świata

    Carving

    Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to możliwe?? Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach pozwala na przekształcanie tych darów natury w prawdziwie okazałe arcydzieła ozdabiające stoły i wnętrza na wystawnych przyjęciach...


    Dania międzynarodowe

    Każde państwo, region, a czasem nawet mała miejscowość specjalizują się w określonych potrawach, spotykanych tylko na danym terenie i nigdzie indziej. Są jednak potrawy, które osiągnęły status dań uniwersalnych i międzynarodowych, znanych w każdym niemal zakątku naszego globu...


    Kuchnia Alaski

    Alaska kojarzy się z surowym klimatem oraz dziką, dziewiczą przyrodą. Tutejsze warunki naturalne determinują nie tylko styl życia mieszkańców, ale i tutejszą kuchnię...


    Kuchnia Australii - eksplozja smaków

    Kuchnia australijska jest mieszanką najróżniejszych smaków i wpływów kulturowych: kuchni Aborygenów i osadników z innych kontynentów. To prawdziwa kuchnia fusion, aspirująca do miana jednej najlepszych na świecie...


    Kuchnia brazylijska

    Niezwykłe, niespotykane w Europie owoce, specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich. To kwintesencja kuchni brazylijskiej, która zachwyca smakiem, sposobem podania i jest tak urozmaicona, że każdy smakosz znajdzie w niej coś dla siebie...


    Kuchnia bretońska

    Na północno-zachodnim wybrzeżu Francji leży kraina oblewana z trzech stron wodami Atlantyku. To malownicza Bretania, która przyciąga rzesze turystów swoją bogatą tradycją, historią pełną legend i mitów oraz wspaniałym, nieokiełznanym krajobrazem...


    Kuchnia Brunei

    W północno-zachodniej części wyspy Borneo, w południowo-wschodniej Azji, leży małe, wysoko rozwinięte gospodarczo państwo – Brunei Darussalam. Jest tak zamożne, że ulice jego dużych miast wykładane są marmurem, a meczety zdobione złotem...


    Kuchnia chilijska

    Chile to malowniczy kraj położony na południowym wschodzie Ameryki Południowej. Może poszczycić się nie tylko pięknym, zróżnicowanym krajobrazem i bogatą historią, ale także kuchnią, która jest wypadkową multikulturowego społeczeństwa...


    Kuchnia chińska

    Aromatyczne przyprawy, dużo warzyw i mało tłuszczu, a przy tym pełna harmonia smaków - to typowe cechy potraw z Chin. Kuchnia chińska należy do najstarszych i najbardziej wyrafinowanych kuchni świata...


    Kuchnia czeska

    Republika Czeska, podzielona na trzy regiony: Czechy (łac. Bochemia), Morawy i Śląsk Czeski, to kraj o bogatej historii, która jest zawarta także w tutejszych potrawach...


    Kuchnia francuska

    Czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podniebieniom królów...


    Kuchnia grecka

    Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. To co greccy klasycy stworzyli w architekturze, rzeźbie jak i literaturze miało swą kontynuację w wielu późniejszych epokach...


    Kuchnia hinduska

    Indie to kolebka wielu religii, kultur i tradycji, w tym także kulinarnych. Spotkamy tu wyznawców islamu, buddyzmu, dżinizmu oraz hinduizmu - największej religii na Półwyspie Indyjskim...


    Kuchnia hiszpańska

    Podziwiamy wiele z europejskich kuchni. Za najwspanialsze uchodzą włoska czy francuska...


    Kuchnia indyjska

    W czasach, kiedy powstawały największe starożytne cywilizacje Egiptu, Mezopotamii i Chin, na Półwyspie Indyjskim rozwijała się Kultura Indusu. Jej rozkwit przypada na trzecie tysiąclecie p...


    Kuchnia irańska

    Sok z granatów, syrop z płatków róży damasceńskiej, orzechy oraz aromatyczne przyprawy, to kwintesencja kuchni irańskiej – dawniej uznawanej za wzór dworskiej kuchni wykwintnej, której nie powstydziłby się żaden możnowładca. O kuchni i tradycji irańskiej opowiada seria dokumentalna emitowana na antenie Kuchni...


    Kuchnia Islandii

    Islandia kojarzy się głównie z księżycowym krajobrazem pełnym wulkanów, gorących gejzerów i lodowców. Patrząc na ten piękny, lecz chłodny i praktycznie pozbawiony życia pejzaż ciężko sobie wyobrazić, że osiedlili się tu ludzie, a ta surowa ziemia zdołała ich wyżywić...


    Kuchnia kanadyjska

    Zróżnicowana rzeźba terenu, przepiękne widoki oraz wielokulturowość czynią ten kraj niezwykle interesującym. Mowa o Kanadzie - na północy spowitej śniegiem i owianej arktycznymi wiatrami, na południu pokrytej soczystą zielenią lasów i prerii, kontrastującą z błękitem licznych jezior i zatok...


    Kuchnia karaibska

    Piękne plaże, dziewicze krajobrazy, błękit wody, słońce i ciepła morska bryza - to Wyspy Karaibskie, które od lat przyciągają rzeszę turystów. To także mieszanka kultur karaibskiej, europejskiej i azjatyckiej, które widoczne są w tutejszych zwyczajach i tradycji, ale także w świeżej i słonecznej kuchni...


    Kuchnia koreańska

    Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji...


    Kuchnia koszerna

    Czysta, zdrowa i świeża - to główne cechy kuchni koszernej, a często wręcz jej synonimy. Koszerna może być nie tylko potrawa żydowska, ale każda inna przyrządzona w myśl ściśle określonych zasad, nawet japońskie sushi...


    Kuchnia lankijska

    Sri Lanka – zwana także „olśniewającym krajem” - to prawdziwy raj dla turystów szukających pięknych, dziewiczych miejsc, ale także dla smakoszy lubiących egzotyczną, pełną świeżych i intrygujących smaków, kuchnię. Gosia Molska w kolejnej serii Po-smak świata: Sri Lanka wybiera się na Cejlon na spotkanie z tamtejszymi aromatami i regionalnymi potrawami...


    Kuchnia marokańska

    U bram Cieśniny Gibraltarskiej, w północno-zachodniej części Afryki, leży kraj, który swoją kulturą zachwyca niemal wszystkich przyjezdnych. Ta barwna, oblewana wodami Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kraina, to także kolebka wspaniałej, pachnącej aromatycznymi przyprawami kuchni...


    Kuchnia meksykańska

    Kuchnia meksykańska kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Te smaczne i popularne dania występują także w kuchni południa Stanów Zjednoczonych...


    Kuchnia Moraw

    Republika Czeska to kraj o bogatej historii, która jest widoczna także w tutejszych potrawach. Kuchnia kraju będącego przez lata pod wpływem Austro-Węgier, a po II wojnie światowej połączonego ze Słowacją, posiada cechy kuchni wszystkich tych państw...


    Kuchnia Pięciu Przemian

    W czasie doskwierającego upału oraz dużej wilgotności powietrza nasze organizmy domagają się ochłody. Szukamy wszelkich możliwych rozwiązań: zimnych napojów czy lodów...


    Kuchnia polska

    Przez niemal pół wieku kuchnia polska kojarzyła się głównie z daniami serwowanymi w PRL-owskich jadłodajniach, w których najchętniej podawano mielone i pomidorówkę. Ustrój skutecznie tłumił bogatą polską tradycję i kulturę, również kulinarną, której nawet rozbiory nie zdołały zniszczyć...


    Kuchnia północnych Włoch

    Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Dzięki swej prostocie i dbałości o jakość produktów uważana jest także za jedną z najlepszych...


    Kuchnia skandynawska

    Kuchnia skandynawska to bardziej wysublimowana i unowocześniona wersja kuchni Wikingów. Zasady, które obowiązywały przed wiekami, w dużej mierze przetrwały do dziś...


    Kuchnia sycylijska

    Sycylia nazywana jest słoneczną wyspą. Przez ponad 300 dni w roku w tym rejonie Europy świeci słońce...


    Kuchnia tajska

    Tajlandia od dawna kusi swoim pięknem i zjawiskowością. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia - przyjemność i harmonię, co ma również swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej...


    Kuchnia węgierska

    Papryka słodka, ostra, mielona, suszona, wędzona - to głównie z nią kojarzy nam się kuchnia węgierska. Jednak nie samą papryką Węgier żyje...


    Kuchnia Wielkiej Brytanii

    Rozgotowany zielony groszek, smażone jajka na tłustym bekonie oraz sos miętowy do mięs - czyli dziwne i mało apetyczne kompozycje smakowe. Takie skojarzenia rodzą się na myśl o kuchni brytyjskiej...


    Kuchnia wietnamska

    Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata...


    Kuchnia włoska

    Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Dania takie jak pizza czy spaghetti jada się niemal we wszystkich zakątkach naszego globu...


    Kuchnia wysp Morza Śródziemnego

    Terminem „kuchnia śródziemnomorska” określa się kuchnie krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Potrawy tych regionów charakteryzują się podobnymi składnikami, które są punktem wyjścia dla dań narodowych...


    Najostrzejsze przyprawy świata

    Odkąd na świecie zapanowała moda na pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską, nabraliśmy ochoty ma ostre smaki. Najostrzejsze odmiany papryczek chili oraz pikantne sosy, takie jak Tabasco, różne rodzaje pieprzu stały się popularne, a wręcz uzależniające...


    Naturalne przysmaki Francji

    Sztuka gastronomiczna ma przede wszystkim zaspokajać potrzebę smaku. Jednak ci, którzy mają na uwadze także zdrowie człowieka i dbałość o środowisko, dodatkowo stawiają na produkty naturalne oraz zrównoważone rolnictwo...


    Nietypowe przysmaki

    Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku nie wychodzi poza granice kanonu kuchni tradycyjnej...


    Nowa kuchnia brytyjska

    Tradycyjna kuchnia brytyjska kojarzona jest ze smakami mało wyrazistymi i raczej nieatrakcyjnymi dla ludzkiego podniebienia. Black pudding, zielony groszek serwowany bez umiaru, mięso z sosem miętowym i słynne, dość tłuste i pokaźne angielskie śniadania znudziły się nawet samym Brytyjczykom...


    Owoce morza

    W wielu krajach morskie stworzenia, po włosku zwane frutti di mare, przez setki lat były podstawą codziennej diety. Spożywało je zarówno pospólstwo, jak i arystokracja...


    Przekąski

    Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odbywające się w domowym zaciszu...


    Sery

    Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w nieskończoność. Słynie z nich Francja, Holandia, Włochy, a ostatnio nawet Polska...