Czy na pewno umiesz gotować? 5

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    artykuły

    strony oznaczone tagiem kuchnia polska

    Ginące zawody i tradycja

    Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale również w małych miastach rzadko spotyka się już przedstawicieli tych grup zawodowych...


    Jedzenie arystokratów

    Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykwintne potrawy, wymyślane specjalnie na rozkaz króla, dzisiaj niejednokrotnie stanowią klasykę i wzór dobrej kuchni...


    Jesienne produkty sezonowe

    Jesień to wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych. Mamy teraz prawdziwy wysyp warzyw, z których można przygotować rozmaitość potraw i przetworów...


    Kawa i jej tajniki

    Historia kawy sięga I tysiąclecia p.n...


    Kuchnia polska

    Przez niemal pół wieku kuchnia polska kojarzyła się głównie z daniami serwowanymi w PRL-owskich jadłodajniach, w których najchętniej podawano mielone i pomidorówkę. Ustrój skutecznie tłumił bogatą polską tradycję i kulturę, również kulinarną, której nawet rozbiory nie zdołały zniszczyć...


    Kuchnia średniowieczna

    Wieki średnie często utożsamiane są ze znacznym zubożeniem wielu aspektów życia kulturalnego i społecznego, w tym także kulinariów. To prawda, jeśli porównamy je z wyrafinowaną kulturą starożytną...


    Piwo - bursztynowy trunek

    Usiadł jeden przy stole, drudzy go obstąpili dokoła w urzędzie sędziów i świadków, wziął szklenicę w rękę, jaka mu się podobała, wielką czy małą, piwem nalaną; tę powinien był wypić nie razem, lecz trzema zawodami. Za pierwszym pociągnieniem piwa powinien był pogłaskać się jednym palcem po jednym wąsie raz, po drugim raz, po brodzie tymże palcem prosto w nos z góry na dół raz, pod brodą w tejże linii raz z dołu do góry, tymże palcem uderzyć w stół z wierszchu raz, ze spodu raz, tupnąć w podłogę nogą raz i wymówić to słowo: "piwo"...


    Potrawy na Boże Narodzenie

    Wedle polskiej tradycji wieczór wigilijny jest najważniejszym momentem świąt Bożego Narodzenia. Wraz z pojawieniem się na niebie „pierwszej gwiazdki” rodziny zasiadają do stołów, by po przełamaniu się opłatkiem i złożeniu sobie życzeń wspólnie spożyć uroczystą kolację...


    Slow food

    Slow Food to ruch, który został zapoczątkowany we Włoszech, a obecnie ma swoje przedstawicielstwa na całym świecie. Głównym jego założeniem jest celebrowanie i pielęgnowanie smaku potraw oraz promowanie regionalnej naturalnej żywności...


    Wielkanoc dawniej

    Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięsiwa wędzone wieprzowe z zad. Na drugich sześciu było dwoje prosiąt okrąglutkich, kiełbasy najmniej po cztery łokcie długie, a dziwnie pachnące i koloru krokoszowego, ciemnego ustrojone rzędami jaj święconych i pisanek pomalowanych w przeróżnej barwie, ale najwięcej na rakowe...