Przepisy na Karnawał

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    artykuły

    strony oznaczone tagiem historia kulinariów

    Bób - warzywo sezonowe

    Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najstarsze cywilizacje...


    Carving

    Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to możliwe?? Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach pozwala na przekształcanie tych darów natury w prawdziwie okazałe arcydzieła ozdabiające stoły i wnętrza na wystawnych przyjęciach...


    Czekolada

    Jest bogatym źródłem minerałów i popularnym afrodyzjakiem. Wspaniale poprawia nastrój, bosko smakuje, można się od niej uzależnić...


    Dania międzynarodowe

    Każde państwo, region, a czasem nawet mała miejscowość specjalizują się w określonych potrawach, spotykanych tylko na danym terenie i nigdzie indziej. Są jednak potrawy, które osiągnęły status dań uniwersalnych i międzynarodowych, znanych w każdym niemal zakątku naszego globu...


    Dynia - symbol i smakołyk

    Świecące w ciemności oczy, wycięte w pomarańczowej głowie, a do tego przerażający uśmiech, któż to taki? To Jack o’-lantern symbol Halloween. Ten swoisty symbol Święta Zmarłych pojawił się pierwotnie w Irlandii, a później zawędrował do USA...


    Ewolucja smaku

    Smak to jeden z pięciu zmysłów, w jakie wyposażony został człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które nam odpowiadają oraz te, których nie tolerujemy...


    Ginące zawody i tradycja

    Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale również w małych miastach rzadko spotyka się już przedstawicieli tych grup zawodowych...


    Groch i groszek

    To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Groch stał się warzywem pospolitym i łatwo dostępnym...


    Jedzenie arystokratów

    Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykwintne potrawy, wymyślane specjalnie na rozkaz króla, dzisiaj niejednokrotnie stanowią klasykę i wzór dobrej kuchni...


    Kawa i jej tajniki

    Historia kawy sięga I tysiąclecia p.n...


    Kuchnia Australii - eksplozja smaków

    Kuchnia australijska jest mieszanką najróżniejszych smaków i wpływów kulturowych: kuchni Aborygenów i osadników z innych kontynentów. To prawdziwa kuchnia fusion, aspirująca do miana jednej najlepszych na świecie...


    Kuchnia brazylijska

    Niezwykłe, niespotykane w Europie owoce, specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich. To kwintesencja kuchni brazylijskiej, która zachwyca smakiem, sposobem podania i jest tak urozmaicona, że każdy smakosz znajdzie w niej coś dla siebie...


    Kuchnia bretońska

    Na północno-zachodnim wybrzeżu Francji leży kraina oblewana z trzech stron wodami Atlantyku. To malownicza Bretania, która przyciąga rzesze turystów swoją bogatą tradycją, historią pełną legend i mitów oraz wspaniałym, nieokiełznanym krajobrazem...


    Kuchnia chińska

    Aromatyczne przyprawy, dużo warzyw i mało tłuszczu, a przy tym pełna harmonia smaków - to typowe cechy potraw z Chin. Kuchnia chińska należy do najstarszych i najbardziej wyrafinowanych kuchni świata...


    Kuchnia czeska

    Republika Czeska, podzielona na trzy regiony: Czechy (łac. Bochemia), Morawy i Śląsk Czeski, to kraj o bogatej historii, która jest zawarta także w tutejszych potrawach...


    Kuchnia francuska

    Czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podniebieniom królów...


    Kuchnia grecka

    Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. To co greccy klasycy stworzyli w architekturze, rzeźbie jak i literaturze miało swą kontynuację w wielu późniejszych epokach...


    Kuchnia hiszpańska

    Podziwiamy wiele z europejskich kuchni. Za najwspanialsze uchodzą włoska czy francuska...


    Kuchnia indyjska

    W czasach, kiedy powstawały największe starożytne cywilizacje Egiptu, Mezopotamii i Chin, na Półwyspie Indyjskim rozwijała się Kultura Indusu. Jej rozkwit przypada na trzecie tysiąclecie p...


    Kuchnia kanadyjska

    Zróżnicowana rzeźba terenu, przepiękne widoki oraz wielokulturowość czynią ten kraj niezwykle interesującym. Mowa o Kanadzie - na północy spowitej śniegiem i owianej arktycznymi wiatrami, na południu pokrytej soczystą zielenią lasów i prerii, kontrastującą z błękitem licznych jezior i zatok...


    Kuchnia koreańska

    Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji...


    Kuchnia marokańska

    U bram Cieśniny Gibraltarskiej, w północno-zachodniej części Afryki, leży kraj, który swoją kulturą zachwyca niemal wszystkich przyjezdnych. Ta barwna, oblewana wodami Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kraina, to także kolebka wspaniałej, pachnącej aromatycznymi przyprawami kuchni...


    Kuchnia meksykańska

    Kuchnia meksykańska kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Te smaczne i popularne dania występują także w kuchni południa Stanów Zjednoczonych...


    Kuchnia molekularna

    Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki… Jak te cuda powstają? Czy tak będzie wyglądała kuchnia przyszłości? Te nietypowe potrawy powstają już dziś w kuchennych laboratoriach. Stworzone przez kucharzy-fizyków i kucharzy-chemików, którzy poprzez swoje eksperymenty tworzą nowe kombinacje smaków i konsystencji...


    Kuchnia polska

    Przez niemal pół wieku kuchnia polska kojarzyła się głównie z daniami serwowanymi w PRL-owskich jadłodajniach, w których najchętniej podawano mielone i pomidorówkę. Ustrój skutecznie tłumił bogatą polską tradycję i kulturę, również kulinarną, której nawet rozbiory nie zdołały zniszczyć...


    Kuchnia średniowieczna

    Wieki średnie często utożsamiane są ze znacznym zubożeniem wielu aspektów życia kulturalnego i społecznego, w tym także kulinariów. To prawda, jeśli porównamy je z wyrafinowaną kulturą starożytną...


    Kuchnia tajska

    Tajlandia od dawna kusi swoim pięknem i zjawiskowością. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia - przyjemność i harmonię, co ma również swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej...


    Kuchnia Wielkiej Brytanii

    Rozgotowany zielony groszek, smażone jajka na tłustym bekonie oraz sos miętowy do mięs - czyli dziwne i mało apetyczne kompozycje smakowe. Takie skojarzenia rodzą się na myśl o kuchni brytyjskiej...


    Kuchnia włoska

    Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Dania takie jak pizza czy spaghetti jada się niemal we wszystkich zakątkach naszego globu...


    Kuchnia wysp Morza Śródziemnego

    Terminem „kuchnia śródziemnomorska” określa się kuchnie krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Potrawy tych regionów charakteryzują się podobnymi składnikami, które są punktem wyjścia dla dań narodowych...


    Lodowe szaleństwo

    Lody serwowano już w starożytności. Obecnie są najpopularniejszym deserem, a kompozycje lodowe i ich smaki mnożą się w nieskończoność...


    Maj miesiącem szparagów

    Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i składników mineralnych...


    Miód

    Prawie wszyscy lubimy miód, a jeśli nawet nie, to doceniamy jego walory. Miód od zawsze kojarzył się z dobrobytem...


    Mistrzostwa kulinarne - najlepsze potrawy mistrzów kuchni

    Konkursy i wszelkiego rodzaju zawody na stałe są wpisane w dzieje ludzkości. Konkurujemy od wieków w różnych dziedzinach życia...


    Nalewki

    Późne lato to doskonały czas na domowe przetwory. Na straganach pełno jest dorodnych owoców i warzyw...


    Nietypowe przysmaki

    Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku nie wychodzi poza granice kanonu kuchni tradycyjnej...


    Nowa kuchnia brytyjska

    Tradycyjna kuchnia brytyjska kojarzona jest ze smakami mało wyrazistymi i raczej nieatrakcyjnymi dla ludzkiego podniebienia. Black pudding, zielony groszek serwowany bez umiaru, mięso z sosem miętowym i słynne, dość tłuste i pokaźne angielskie śniadania znudziły się nawet samym Brytyjczykom...


    Piwo - bursztynowy trunek

    Usiadł jeden przy stole, drudzy go obstąpili dokoła w urzędzie sędziów i świadków, wziął szklenicę w rękę, jaka mu się podobała, wielką czy małą, piwem nalaną; tę powinien był wypić nie razem, lecz trzema zawodami. Za pierwszym pociągnieniem piwa powinien był pogłaskać się jednym palcem po jednym wąsie raz, po drugim raz, po brodzie tymże palcem prosto w nos z góry na dół raz, pod brodą w tejże linii raz z dołu do góry, tymże palcem uderzyć w stół z wierszchu raz, ze spodu raz, tupnąć w podłogę nogą raz i wymówić to słowo: "piwo"...


    Przemysł winiarski

    Prawdziwi koneserzy są gotowi zapłacić niemal każdą cenę za butelkę ulubionego wina. Mniej zamożni smakosze szukają trunków wysokiej jakości, ale nie pustoszących kieszeni...


    Sery

    Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w nieskończoność. Słynie z nich Francja, Holandia, Włochy, a ostatnio nawet Polska...


    Smaki Neapolu

    Cienkie, płaskie placki przyrządzane z mąki i wody jadano już w starożytności. To one stały się punktem wyjścia dla współczesnej, jakże lubianej pizzy, której popularność zaczęła rosnąć w XIX wieku...


    Ziemniak – owoc pożądania

    Ta niepozorna, szara bulwa jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Warzywo to nie raz było powodem politycznych i gospodarczych nieporozumień, a jego brak doprowadził do wielkiego głodu...