Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Sery holenderskie

    (propozycje najbardziej znanych serów)

    EDAM
    Ma cylindryczny kształt, jest typowym serem holenderskim wytwarzanym z sera krowiego. Zaliczany jest do serow półtwardych dojrzewających przez 10 miesiecy. Ma jasny środek. Jest to bardzo wytrzymały ser, który łatwo nie ulega zepsuciu. Ma łagodny smak i mało intensywny zapach, zaliczany do serów półtłustych, wspaniale smakuje w towarzystwie owoców.

    GOUDA
    To ser krowi o żółtawym zabarwieniu. Nazwa pochodzi od miejscowości Gouda. Ser może dojrzewać do 1 roku. Ma kształt walcowaty i słodkawy smak. Doskonale nadaje się na kanapki. Tak jak edam jest serem eksportowanym na cały świat. Sery typu gouda wytwarza się także w Polsce.

    MASDAMER
    Ser holenderski wytwarzany z mleka krowiego. Dojrzewa minimum 4 tygodnie- szybciej niż inne sery holenderskie. Ser ten ma dziury, które powstają w wyniku fermentacji oraz bardzo delikatną gładką skórkę. Ser jest woskowany, aby zabezpieczyć go dodatkowo przed zepsuciem. Porównywany jest do szwajcarskiego ementalera, ale jest tańszy i łatwiejszy w procesie produkcji. Jest nieco bardziej słodki i orzechowy w smaku niż ementaler.

    MIMOLETTE
    Ser holenderski, półtwardy o bardzo intesnsywnej pomarańczowej barwie co zwiększa jego atrakcyjność. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Ma łagodny smak i owocowy aromat. Dojrzewa przez około 9 miesięcy i wraz z upływem czasu skóra sera twardnieje i pęka.