Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kuchnia włoska - Południowe Włochy

    POŁUDNIOWE WŁOCHY

    Rejon najbardziej zróżnicowany jeśli chodzi o wpływy kuchni z innych krajów takich jak północna Afryka, Grecja, Hiszpania. Rejon szczyci się produkcją najlepszej i najczystszej oliwy extra virgine. Najczęściej spożywane są tutaj ryby (sardele i sardynki), oraz owoce morza często łączone z sosami z przepysznych, nasyconych południowym słońcem pomidorów.

    APULIA
    (wł. Puglia) Region w południowych Włoszech ze stolicą w Barii.

    PORTAWY:
    Rejon słynie z makaronu orecchiette. Jest to rodzima produkcja z Apulli.

    WINA:
    Anarkos, Primitivo Tarabuso, Giravolta Racemi

    BASILICATA I KALABRIA
    To najbiedniejszy rejon w południowych Włoszech. Tutaj czas się zatrzymał. Rejon nie jest zbyt często odwiedzany przez turystów, a kuchnia bardzo podobna do południowej z tymże nieco uboższa. Niemniej jednak krajobrazy są warte zobaczenia, a górzyste tereny pokryte domami tworzą bardzo malownicze miejsca.

    WINA:
    Duca san Felice

    KAMPANIA
    (wł. Campania) Region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Neapol, stolica Kampanii, to przepiękne miasto pełne ciekawej architektury. W tym regionie można doskonale zauważyć różnice miedzy bogatą północą, a biedniejszym południem. Rozbudowany kult świętych widoczny jest niemal wszędzie, a święte figurki umieszczane są zarówno we wnękach domów jak i przy drogach.

    POTRAWY:
    Najsłynniejsza jest zdecydowanie pizza, a pizza Napoletana z pomidorami, czosnkiem, bazylią i anchois podawana jest w każdej restauracji. Charakterystycznym daniem jest również Cotolette di Pesce Spada, czyli stek z miecznika.

    WINA:
    Fiano, Grappa, Taurasi, Greco di Tufo

    SARDYNIA
    (wł. Sardegna) Skalista wyspa położona na Morzu Śródziemnym, tworząca region administracyjny Włoch. Warto zwiedzić tutaj stare warowne budowle.

    POTRAWY:
    Region słynie z rybołówstwa, połowu ostryg i skorupiaków, oraz sadów cytrusowych. Kuchnia opiera się na tych składnikach i jest bardzo podobna do sycylijskiej. Agnello arrosto to jedna z potraw podawana w tym rejonie Włoch. Jest to soczysta baranina pieczona na rożnie z dodatkiem rozmarynu i tymianku. Na deser serwowany jest nugat - słodki przysmak, sporządzony z białka, orzechów i czekolady.

    WINA:
    Cannonau Turriga, Tiu Sebiu, Perdera, Costera, Korem

    SYCYLIA
    (wł. Sycilia) Największa wyspa na Morzu Śródziemnym zaliczana do autonomicznego regionu Włoch. Sycylię okalają wspaniałe plaże, a miasta wyglądają tak jakby nadal były osadzone w przeszłości. Przewija się tutaj mieszanina wpływów greckich, arabskich, francuskich, widocznych w kulturze i kuchni tego regionu.

    POTRAWY:
    Kuchnia tutaj to miszmasz kulturowy oparty na tradycyjnych produktach wykorzystywanych w kuchni włoskiej jak i na wpływach państw takich jak Afryka czy Grecja. Zjemy tutaj pizze ale np. z sardynkami lub spaghetti z sardelami, czyli kombinacja tradycji włoskiej z wykorzystaniem darów morza. Maccheroni con le sarde to klasyczne danie podawane na Sycylii, na które składają się sardynki i grzanki o nietypowym smaku stworzonym przez połączenie kopru, rodzynek i szafranu. Często spożywane jest danie o nazwie Pasta con alici- makaron z czosnkiem i oliwą, czasami z dodatkiem sardeli. Serwuje się tutaj także pastę z migdałów podawaną z pieczywem oraz przepyszne desery. Jednym z nich jest cassata - ciasto biszkoptowe z serem ricotta.

    WINA:
    Cusumano Sagana, Planeta, Cusumano Insolia, Sicilia Nero d`Avola "Kalaurisi"