Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kuchnia indyjska - Indie Północne

    Północne Indie to region, który posiada wiele cech odmiennych od reszty subkontynetu. Łańcuchy Himalajów nadają mu wygląd krajobrazu wysokogórskiego. Ludność zamieszkująca północ pochodzi w dużym stopniu z Tybetu (Chiny). Ogromna liczba świątyń i klasztorów została pobudowana dzięki wciąż rozwijającemu się kultowi Buddy. Jest to rejon niezwykle urokliwy, sprzyjający wyciszeniu i kontempletowaniu natury. Najsłynniejsze regiony północne to Kaszmir, Himachal, Uttar Pradesz, Harjana.


    W każdym regionie Indii kuchnia odgrywa niezywkle ważną rolę w kulturze, a odbywanie posiłków wiąże się z czczeniem darów ziemi. Potrawy indyjskie charakteryzują się dużą ilością przypraw, owoców i dań wegetariańskich, niemniej jednak kuchnia północy znacznie różni się od reszty kraju. Tutaj w dużych ilościach spożywa się mięso. Dania są zdecydowanie bardziej tłuste i ciężkie. Jednym z powodów jest klimat, który jest nieco chłodniejszy od południowego. Drugim, jest wpływ innych kultur i narodowości zamieszkujących te tereny oraz kraje otaczające ten rejon, czyli Chiny, Pakistan i Afganistan. Oddziaływanie kuchni muzułmańskiej jest w tym rejonie najbardziej widoczne, a przykładowymi potrawami wywodzącymi się z tej kuchni są pilaw i biryani np.: z baraniny. Oprócz baraniny spożywa się drób, jagnięcinę oraz wieprzowinę, aczkolwiek ta ostatnia nie istnieje w menu społeczności muzułmańskiej.

    Popularną potrawą jest również kakori kebab pochodzący z Lucknow w Uddar Pradesz. W skład tego charakterystycznego dania wchodzi roztarte na pastę mięso, które po doprawieniu jest umieszczane na rożnie i opiekane. Wiele potraw wypiekanych jest w piecu tandoori. Można w nim przyrządzić słynne na północy placki chlebowe zwane, roti lub chapati. Węgiel drzewny, którym opalany jest piec, nadaje jedzeniu charakterystyczny dymny smak. Wspomniane placki chlebowe i chleb nan są podstawowym dodatkiem do wszystkich dań.

    Na północy, najczęściej latem, pije się lassi - orzeźwiający napój przygotowany z jogurtu doprawiony solą lub cukrem w odpowiednich proporcjach. Do jogurtu często dodawane są również owoce. Mimo tego, że napój wywodzi się z Pundżabu (północne Indie) pija się go w całych północno - wschodnich Indiach.

    Tak jak i w innych regionach Indii tak i tutaj do przyprawiania potraw używa się masali, mieszanki z ziół takich jak kumin rzymski, imbir i kolendra.