Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

19 listopada 2012

Wykwintna kuchnia polska - nowa książka kulinarna

„Wykwintna kuchnia polska” to wyjątkowy album kulinarny zawierający przepisy najlepszych artystów kuchni polskiej od Wojciecha Modesta Amaro po Adama Okrasę. To eleganckie dzieło zostało opatrzone wstępem pierwszej damy Anny Komorowskiej oraz profesora Jerzego Bralczyka.

Album pozwala odkryć polską kuchnię tradycyjną w nowoczesnej formie. Twórczo przetworzone dania prezentowane w książce czerpią z bogactwa smaków naszego kraju. Zróżnicowane propozycje kulinarne zestawione razem tworzą zestaw zaskakujący oryginalnością. Znani i cenieni szefowie kuchni proponują wykwintne menu czerpiąc inspiracje z tradycji różnych regionów Polski. Wśród wybitnych postaci, które prezentują swoje przepisy znaleźli się m.in. Adam Okrasa, Paweł Oszczyk, Grzegorz Labuda - w sumie dwunastu kucharzy. Książka podzielona została na cztery części i proponuje potrawy na kolejne pory roku z wykorzystaniem ekologicznych produktów sezonowych. Pośród oryginalnych pozycji znajdują się na przykład „Consomme ze smardzów z pieczoną w miodzie skorzonerą” lub „Aksamitna zupa z soczewicy z pomidorami i chrupiącym jajkiem z truflą”. Luksusową publikację wieńczy wyjątkowe, osobiste menu Anny Komorowskiej, która zaprasza do rozsmakowania się w nowej odsłonie narodowej kuchni.

Wszystkie dania opatrzone są doskonałymi graficznie fotografiami, które z prezentowanych potraw czynią nie tylko zachęcające do konsumpcji estetycznie dopracowane dania, ale i wizualnie atrakcyjne obrazy. We wstępie profesor Jerzy Bralczyk w barwny sposób przedstawia historię polskiej kuchni, powiązania pomiędzy smakiem i językiem oraz omawia rolę kuchni w kulturze. Z myślą o zagranicznych odbiorcach książka przygotowana została w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej.

powrót