Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii

Aktualności kuchni+

Warszawa, 22.03.2018

Wielkanocne danie czy sportowa uczta? 4. sezon „365 obiadów Mariety Mareckiej” zaproponuje potrawę na każdą okazję
Codzienne przygotowywanie obiadów nie musi być żmudną rutyną. Z pomocą i ...

Warszawa, 15.02.2018

Szlifowanie kulinarnych diamentów w 5. sezonie autorskiego reality show Kuchni+ „Czy na pewno umiesz gotować?”
Zaskakujące kulinarne tricki, garść ciekawych porad i mnóstwo zabawnych sytuacji. Andrzej ...

Warszawa, 01.12.2017

Święta według Jamiego Olivera i nie tylko – spędź Boże Narodzenie z Kuchnią+
Jak sprawić, żeby wigilijny stół stał się naprawdę wyjątkowy? Jamie Oliver ...

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Aktualności kulinarne

13 kwietnia 2018

Worldwide Vegan Bake Sale - pieczemy i pomagamy!

Spróbuj wegańskich pyszności i przyłącz się do ogólnoświatowej akcji promującej wege styl życia! Akcja trwa od 15 do 30 kwietnia w całej Polsce i ponad 26 krajach na świecie. Zapraszamy do wzięcia udziału!

ProVeg, organizacja zajmująca się budowaniem świadomości żywieniowej, zaprasza na Worldwide Vegan Bake Sale ? ogólnoświatową inicjatywę, która łączy w sobie popularyzację pysznych wegańskich wypieków ze zbiórką funduszy na cele dobroczynne. Środki można przeznaczyć na przykład na organizacje zajmujące się prawami zwierząt hodowlanych, wpływem przemysłowej hodowli na zmiany klimatu, czy promującą zdrowe, roślinne odżywianie.

15 kwietnia rozpoczyna się Worldwide Vegan Bake Sale. Jako pierwsze z miast w Polsce do akcji przyłączyły się Warszawa i Katowice. W Warszawie akcja odbędzie się w godzinach 10.00-17.00 w Hali Gwardii. Gościem specjalnym będzie Weganon (Paweł Ochman) - popularny bloger kulinarny, mistrz roślinnych wypieków i autor książki ?Pyszności z roślin?.

W godzinach 13.00-14.00 poczęstuje gości pysznymi ciasteczkami i wypiekami, które sam na tę okazję przygotuje. W akcji wezmą również udział wystawcy z Hali Gwardii: BioCake, Happy Lassi&Sweets, Brasil on The Plate, Oh My Goji, Ottomańska Pokusa i Żarcie Mamuśki. Przygotowane przez nich wegańskie ciasta i słodycze będą dostępne na specjalnie oznaczonym stanowisku organizacji ProVeg. Próbujący roślinnych smakołyków goście, są proszeni o datki, które w całości zostaną przeznaczone na opiekę nad świnką Grażynką ze schroniska w Korabiewicach, prowadzonego przez Fundację Viva! W trakcie wydarzenia wolontariusze ProVeg będą zachęcać gości Hali do wsparcia inicjatywy, przedstawiając założenia akcji i opowiadając o benefitach diety roślinnej dla życia człowieka.

W Katowicach ProVeg zaprasza również 15 kwietnia, w godzinach 15-18 do Drzwi zwane koniem. Dochód ze zbiórki przeznaczony zostanie na budowę wybiegu i domków dla Pumby i Jessici, świnek mieszkających w schronisku Fundacji S.O.S dla Zwierząt w Chorzowie.

Idea wydarzenia
Worldwide Vegan Bake Sale (WVBS), czyli ogólnoświatowa akcja sprzedaży wegańskich wypieków, to inicjatywa, która polega na częstowaniu wegańskimi słodyczami i zbieraniu datków na wybraną przez uczestnika organizację, kampanię czy projekt społeczny, np. zajmujący się promocją roślinnego stylu życia. Przez ostatnie lata w ramach kampanii udało się zebrać ponad 0 000 (USD) na 6 kontynentach. WVBS zapoczątkował w 2009 Gary Loewenthal, aktywista od 15 lat działający na rzecz ochrony zwierząt i diety roślinnej. Od tego czasu impreza odbywa się co roku, ciesząc się zainteresowaniem mediów i wspierając liczne lokalne inicjatywy. W Polsce w wydarzeniu biorą udział organizacje, kawiarnie i restauracje. Przyłączają się również osoby prywatne, influencerzy, ludzie, którzy chcą przyczynić się do promocji roślinnego stylu życia.

Jak wziąć udział?
Zasady są proste. Wystarczy, że od 15 do 30 kwietnia lokal, który zgłosił swój udział w akcji, będzie sprzedawać 100% roślinne wypieki, zbierając w ten sposób pieniądze na wybraną przez siebie organizację, kampanię czy projekt społeczny, zgodny z założeniami akcji.

Organizator
ProVeg jest międzynarodową organizacją, działającą na rzecz budowania świadomości żywieniowej, zabiegającą o ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych o 50% do 2040 roku. W kwietniu 2017 r. ProVeg rozpoczął swoją działalność w pięciu krajach ? w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Polsce, Holandii i Niemczech. Jest to światowy ruch, który chce otworzyć ludzi na roślinny styl życia, budując w nich świadomość pięciu dobrych powodów (5 PRO), dla których warto zmienić nawyki żywieniowe. Są to: zwierzęta, zdrowie, środowisko, sprawiedliwość i smak.

Więcej informacji Worldwide Vegan Bake Sale:
Wydarzenie ogólnopolskie:
https://www.facebook.com/events/1059186840903683/?active_tab=about

Wydarzenie w Hali Gwardii:
https://www.facebook.com/events/437806079984877/?active_tab=about

Międzynarodowa strona:
http://www.veganbakesale.org
powrót