Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

25 lipca 2012

VI Ogólnopolski Festwial Dobrego Smaku w Poznaniu

Tomek Jakubiak, Grzegorz Łapanowski, Maryla Musidłowska – gwiazdy programów kuchni+ spotkają się z publicznością podczas „VI Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku”, nad którym stacja objęła patronat medialny. Relację z imprezy widzowie obejrzą w programie „Kogel-mogel”.

Tegoroczny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 9-12 sierpnia 2012 w Poznaniu. Centrum wydarzeń, jak co roku - będzie poznański Stary Rynek – to tu ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne, a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.

JARMARK DOBREGO SMAKU:

Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków – będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.

Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz – kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.

POKAZY KULINARNE:

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w piątek 10 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Swój kulinarny kunszt zaprezentują m.in: Krystian Szopka z poznańskiego Sheratona, Szymon Sławiński z Kuchni dla Dragona, Jakub Ignaś z Hotelu Andersia, Ernest Jagodziński z restauracji Cucina, poznańscy Sushimasterzy oraz Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak doskonale znani widzom kuchni+ i TVN.

KONCERTY:

Wieczorami zabrzmi muzyka. Od lat stanowi ona pozostający nieco w tle, ale starannie zaplanowany element Festiwalu. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów, ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. W tym roku muzycznie zaprezentują się m.in.: Kapela z Orliczka – pełna żywiołu i energii siedmioosobowa formacja etno-folkowa czerpiąca garściami z folkloru wielkopolskiego, męski kwartet wokalny Melody Lovers oraz młoda poznańska formacja Flou balansująca na granicy stylów funk, pop i soul.

DLA NAJMŁODSZYCH SMAKOSZY:

Od kilku edycji edukacja smaku najmłodszych staje się coraz ważniejszym elementem festiwalu. W sobotę i niedzielę Katia Roman Trzaska, prowadząca program Litte Chef w kuchni+ i założycielka szkoły gotowania o tej samej nazwie poprowadzi warsztaty smaku – kulinarne zabawy edukacyjne dla dzieci w wieku 4-8 lat. Dzieci dowiedzą się o tym ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury w której wyrastają. Warsztaty odbędą się w Museum Cafe na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu.

Zajęcia dla najmłodszych na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku przygotowuje też stowarzyszenie Światowid z Łubowa. W namiocie na starym rynku dzieci zaprojektują opakowania słodkich krówek, dowiedzą się wszystkiego o życiu pszczół i smakach miodu oraz wezmą udział w warsztatach rękodzieła.

EDUKACJA SMAKU DLA DOROSŁYCH:

Dorośli również będą się mogli wiele nauczyć. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowaliśmy arcyciekawe wydarzenia:

w Sheratonie

W festiwalową sobotę o 14.00 poznański Sheraton zaprasza na pokaz kulinarny i degustację z szefem kuchni. Motywem przewodnim spotkania będzie kuchnia śródziemnomorska z elementami kuchni fusion. Goście będą mieli okazję podpatrzeć sposoby przyrządzania swoich ulubionych potraw, dowiedzieć się na czym polega przygotowywanie dań w stylu fusion oraz poznać tajniki pracy profesjonalnych kucharzy. Na zakończenie Szef Kuchni zaprosi uczestników wydarzenia do skosztowania przygotowanego specjalnie na tą okazję menu.

w Todze

Chwilę później Restauracja Toga ugości tych wszystkich, którzy nie boją się zapytać „Ale co chodzi z tym Sous-Vide?” Technika przygotowywania potraw w próżni, w niskich temperaturach, choć znana od lat dopiero teraz szturmem zdobywa najlepsze kuchnie na świecie. Szefowie kuchni zgodnie zachwycają się nad efektami pracy z tą techniką. Jak smakuje łosoś „ugotowany” w 50 stopniach lub cielęcina „duszona” w próżni przez trzy dni? No i czy można to zrobić w domu? Prezentacja techniki sous-vide połączona z obszerną degustacją w sobotę o godzinie 19.00.

w Dragonie

Dzień wcześniej, w piątkowy wieczór w godzinach 19.00-23.00 Restauracja Kuchnia Dla Dragona zaprasza na Live Show i kolację, których tematem będą potrawy jednogarnkowe. Kulinarne emocje zapewni szef kuchni – Szymon Sławiński.

LABORATORIA SMAKU

Ci, którzy chcą stać się ekspertami w danej dziedzinie kulinariów koniecznie muszą wziąć udział w Laboratoriach Smaku. Laboratoria Smaku to spotkania wykładowo degustacyjne. Każde z nich prowadzone jest przez absolutnego eksperta w danej dziedzinie i składa się z części teoretycznej (wykładu, prezentacji) i praktycznej (radosnej degustacji). W ramach poprzednich edycji festiwalu kształciliśmy nowych ekspertów m.in. w tematach piw belgijskich, polskich serów pasterskich cz tradycyjnych nalewek. W tym roku w ramach laboratoriów, które odbywają się każdego dnia festiwalu podejmiemy tematy: węgierskie wędliny paprykowane i przetwory warzywne, hiszpańskie wina i oliwy, polskie sery kozie oraz parowanie win i potraw. Wzorem lat ubiegłych laboratoria odbywać się będą w Trattorii Castellana przy u. Fredry.

AKADEMIA KULINARNA SPOT TO EAT NA FESTIWALU

Chcący podnieść swoje kwalifikacje w kuchni powinni znaleźć czas na udział w warsztatach Akademii Kulinarnej SPOT, które odbędą się w ramach Festiwalu w restauracji SPOT na Dolnej Wildzie. Intensywne, ale skupione na dobrej zabawie zajęcia warsztatowe w małych grupach w profesjonalnie wyposażonej kuchni, prowadzone przez prawdziwych ekspertów, m.in. Tomka Jakubiaka z kuchni+. Szczegóły i zapisy na www.spot.poznan.pl.

KULIANRNE GWIAZDY NA STOISKU AQUANET:

Podglądać gwiazdy telewizji kulinarnej i skosztować wykonanych przez nie potraw można będzie na stoisku promocyjnym sponsora festiwalu – firmy Aquanet. W piątek gotował będzie tu Grzegorz Łapanowski. Przez cały dzień znany widzom TVN i Kuchni+, pełen energii orędownik prostoty w kuchni przygotowywał będzie potrawy z użyciem świeżych ziół. W sobotę na stoisku zagości Maryla Musidłowska, dziennikarka kulinarna, autorka programu Mammaryla w Kuchni+. Przygotowywać będzie oryginalne i pyszne zaprawy owocowe, które w połączeniu z dobrą wodą znakomicie ugaszą pragnienie przez cały rok.

KONKURSY:

W ramach tegorocznego Festiwalu odbędą się aż trzy konkury. Największym z nich jest odbywający się od pierwszej edycji festiwalu konkurs Polska Nalewka Roku. Jeden z największych i najbardziej prestiżowych turniejów nalewek w Polsce. Co toku w jego szranki stają twórcy domowych nalewek z całego kraju. Jury ma niełatwe zadanie. W ciągu kilku godzin skosztuje i oceni kilkadziesiąt nalewek. Wśród najpopularniejszych są wiśniówki i pigwówki, ale w konkursie startowały już też nalewka ogórkowa, nalewka na kwiatach lipy czy czosnkówka. Konkurs Polska Nalewka Roku odbędzie się w sobotę 11 sierpnia.

Konkurs „Drożdżowe”. Rok temu zainaugurowaliśmy „DROŻDŻOWE”, w którym szukamy cukierni z wielkopolski wypiekających najwspanialsze placki drożdżowe, ciasta z kruszonką, owocami, baby czy pączówki. W osobnej kategorii tego konkursu startują amatorzy, domowi mistrzowie i mistrzynie wypieków. Może to drożdżowiec z owocami Państwa mamy, żony lub stryja jest najlepszy? A może sami potraficie piec najlepsze drożdżowe ciasta? – warto się sprawdzić. Konkurs „Drożdżowe” odbędzie się w piątek 10 sierpnia.

Szare Kluchy. Każdego lata podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy restauratorów do udziału w konkursie, którego tematem jest jedno z dań kanonu kuchni wielkopolskiej. Podczas VI Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku tematem będą szare kluchy. Kluski przyrządzane są z utartych, surowych pyr i stąd bierze się ich osobliwa szara barwa. Podawane są zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Szczególny smak tradycyjnych dań zawsze łączy się z indywidualną formułą ich przyrządzania. Dlatego serdecznie zachęcamy restauratorów do stanięcia w szranki konkursu, a publiczność do śledzenia jego wyników. W konkursie, który odbędzie się 12 sierpnia oceniać będziemy kluchy w dwóch kategoriach – jako danie samodzielne oraz jako dodatek do wybranego dania. W jury jak co roku zasiądą krytycy, dziennikarze, smakosze i kucharze.

powrót