Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

8 marca 2012

Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska

10 marca, w godzinach 11.00 - 16.00, w Fortecy, w parku Traugutta, przy ul. Zakroczymskiej, będzie miał miejsce finał projektu - „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Organizatorami wydarzenia są Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Slow Food Polska.

Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Masło pachnące jak masło i chleb ciężki jak chleb. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, prawdziwe miody, chrzan nadwarciański, pierekaczewnik, kołacz śląski i sękacz z ognia.

Używając tych i innych produktów regionalnych, kucharze ze szkół gastronomicznych z województw dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym, wieńczącym projekt "Tradycyjne Produkty -Nowoczesna Kuchnia Polska".

Projekt realizowany w ramach promocji wspólnej polityki rolnej, skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, ma za zadanie nawiązanie relacji pomiędzy lokalnymi producentami, a przyszłymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produktów regionalnych, to podstawa rozwoju nowoczesnej kuchni polskiej. Wpisuje się w najważniejsze trendy światowej kuchni, podkreśla lokalną odrębność i tożsamość kulinarną.

W programie:
11.00 - 15.00 Zmagania konkursowe pomiędzy dziesięcioma zespołami kucharzy, komentowane przez Macieja Nowaka, oceniane przez jury pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego
11.00 - 16.00 Kiermasz produktów regionalnych. Liczne stoiska z produktami, które rzadko docierają do Warszawy. Jakościowe wyroby i gwarantujący jakość autorzy, wyselekcjonowani przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food
13.00 Warszawskie Convivium Slow Food i Instytut Zootechniki w Balicach, zapraszają na Kulinarną Akcję Bezpośrednią pt. "Rasy rodzime zwierząt gospodarskich" Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł
13.00 - Slowfoodowy warsztat kulinarny dla dzieci pt. "Bułeczki i spółka" Wstęp 5 zł, zapisy pod adresem [email protected] Ilość miejsc ograniczona
15.00 - autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie
15.30 - zaśpiewa Jagna Knittel z zespołem
16.00 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego

Program imprezy i informacje o producentach: www.efrwp.com.pl w zakładce Programy i dotacje i www.slowfood.pl. Możliwe przesunięcia czasowe w trakcie imprezy.

powrót