Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

11 lutego 2013

Qchnia Artystyczna zaprasza na weekendy z food-designem

Ciasto, nożyczki, cztery słoiki z różnymi rodzajami pesto i parmezan ? to zestaw, z którego goście Qchni Artystycznej będą mogli stworzyć swoje własne danie. Marta Gessler zaprasza do przewrotnej zabawy w food design i prezentuje trendy kulinarne na 2013 rok.

Food Design to filozofia, która odwraca nasze podejście do jedzenia: posiłek, zamiast środkiem do zaspokojenia głodu, staje się artystycznym wydarzeniem, zamiast realizacją przepisu ? okazją do zabawy i refleksji nad kulinarnymi przyzwyczajeniami. Filozofia food designu stoi za najnowszą propozycją Qchni Artystycznej Marty Gessler. W restauracji mieszczącej się w Centrum Sztuki Współczesnej każdy będzie mógł spróbować swoich sił jako food designer, wycinając własny makaron, który następnie, ugotowany, trafi na jego stół wraz z samodzielnie wybranymi dodatkami. W każdy weekend do końca marca w Qchni Artystycznej goście będą mogli zaprojektować swoje danie.

Nieustannie ewoluujące menu Qchni Artystycznej wraz z nowym rokiem wzbogaca się o nowe propozycje. Marta Gessler, eksplorując temat warzyw, proponuje ich twórcze podanie. Jej warzywna kolekcja obejmuje wszystkie dania - od przystawek aż po desery.

To trend, którego rozwinięcie będziemy obserwować w 2013 roku. W odświeżonej karcie dań znajdziemy nowy starter: różne gatunki cebuli, podane ze skórką i pieczone na soli morskiej wraz z sosami (winegret z szałwią, beszamel z cheddarem, tajski sos na bazie mleka kokosowego i balsamico). Goście będą mogli spróbować również aksamitnego kremu z selera z szarmulą, marynatą podawaną zazwyczaj do ryb i owoców morza, pochodzącą z krajów Mahgrebu. Połączenie przynosi zaskakujący, wyrazisty smak. Nowym deserem jest tarta Tatin z cykorii duszonej w soku pomarańczowym, z sosem z gałką muszkatołową na cieście filo. W najbliższym czasie w Qchni Artystycznej będzie można spróbować także tortu z buraka i panacotty z kopru. Wszystko to podane ze wyrafinowaną prostotą i miłością do kolorów.

Qchnia Artystyczna to autorska restauracja Marty Gessler mieszcząca się w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. Od momentu powstania nieustannie zmienia się, dbając o estetykę podawanych potraw i proponując świeże podejście do lokalnych produktów.

Marta Gessler uważana jest za jedną z prekursorek polskiego food designu, filozofii odwracającej klasyczne myślenie o jedzeniu. Znana jest z licznych eksperymentów w obrębie gotowania i wzornictwa, które realizuje w swojej restauracji i autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni. Dla Magdaleny Abakanowicz, rzeźbiarki, przygotowała obrusy i naczynia z chleba, w trakcie ostatnich wakacji wraz z warszawskim Centrum Sztuki Współczesnej zorganizowała weekendowe wydarzenie, w skład którego wchodziły warsztaty food-recyclingu, degustacje ekologicznej żywności i niezwykła wystawa stworzona z instalacji roślinnych. Swoje artykuły i sesje zdjęciowe realizowane wraz z fotografrm Marcinem Klabanem publikuje w ?Wysokich Obcasach?. Od lat promuje świadomą kuchnię, opartą głównie na lokalnych i sezonowych produktach, ekologii i twórczym podejściu do przygotowywanych posiłków. Właśnie rozpoczęła współpracę z UEG, młodą polską marką modową, z którą pracują nad pierwszą wspólną kolekcją.

powrót