Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.06.2018

Wieczór specjalny z programami Anthony'ego Bourdaina w Kuchni+
Barack Obama powiedział o nim: „wiele nauczył nas o jedzeniu, ...

Warszawa, 11.05.2018

Zielona rewolucja w tajskiej harmonii smaków – Marta Dymek w Tajlandii
Coraz więcej osób wybiera Tajlandię jako wakacyjny cel. Jest to kraj, ...

Warszawa, 22.03.2018

Wielkanocne danie czy sportowa uczta? 4. sezon „365 obiadów Mariety Mareckiej” zaproponuje potrawę na każdą okazję
Codzienne przygotowywanie obiadów nie musi być żmudną rutyną. Z pomocą i ...

Warszawa, 15.02.2018

Szlifowanie kulinarnych diamentów w 5. sezonie autorskiego reality show Kuchni+ „Czy na pewno umiesz gotować?”
Zaskakujące kulinarne tricki, garść ciekawych porad i mnóstwo zabawnych sytuacji. Andrzej ...

Warszawa, 01.12.2017

Święta według Jamiego Olivera i nie tylko – spędź Boże Narodzenie z Kuchnią+
Jak sprawić, żeby wigilijny stół stał się naprawdę wyjątkowy? Jamie Oliver ...

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Aktualności kulinarne

17 sierpnia 2017

Święto Toruńskiego Piernika 2017

Święto Toruńskiego Piernika, które odbyło się w dniach 11-12 sierpnia w Toruniu, zamieniło toruńską Starówkę i Błonia Nadwiślańskie w kulinarno-kulturalną oraz festiwalową scenę pełną atrakcji. Kuchnia+ objęła to wydarzenie patronatem medialnym.

Niezwykłe pokazy kulinarne połączone z degustacją w wykonaniu szefów kuchni znanych z programów telewizyjnych - Pascala Brodnickiego, Maliki Szyc-Juchnowicz oraz Sebastiana Olmy, warsztaty piernikarskie pod okiem mistrzów piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik, Międzynarodowy Zlot Food Trucków, piernikowa kawiarnia, liczne atrakcje dla najmłodszych, koncerty znanych polskich i zagranicznych zespołów, pokazy sportowe w wykonaniu najlepszych instruktorów - to tylko kilka z wielu atrakcji tegorocznego programu imprezy, na którą tłumnie przybyli mieszkańcy Torunia oraz turyści z całej Polski. Długi weekend sierpnia w Toruniu bez wątpienia upłynął pod znakiem piernika, który nie bez powodu doczekał się tu swojego dnia. Toruński piernik stał się bowiem bohaterem festiwalu kulinarno-kulturalnego, który w wyjątkowy sposób połączył historię z nowoczesnością przyciągając tłumy mieszkańców Torunia oraz turystów z całej Polski. Tu każdy mógł znaleźć coś dla siebie!

Kulinarna odsłona Święta Toruńskiego Piernika
Największym show Święta Toruńskiego Piernika 2017 były prezentacje kulinarne szefów kuchni znanych z telewizyjnych ekranów, którzy zaproponowali nowe, współczesne wykorzystanie toruńskiego piernika w kulinariach. Na jeden sierpniowy dzień Błonia Nadwiślańskie stały się centrum piernikowych specjałów kulinarnych. We wspaniałej scenerii tłumy odwiedzających z dużym zainteresowaniem oglądały mistrzowskie popisy, których inspiracją i składnikiem były słynne toruńskie pierniki.

Podczas swoich pokazów Pascal Brodnicki dał popis gotowania na najwyższym poziomie i zaprezentował przepis na duszoną wołowinę w sosie piwno-piernikowym oraz chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika, które zachwyciły publiczność.

Natomiast Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała zaskakujące połączenie smaków, a mianowicie pomysł na wiśniowego śledzia w pierniku z piklowanym winogronem i paloną cebulą oraz przydymioną korzenną kaczkę z piernikowym hummusem, fenkułem i sosem z granata. Uczestnicy pokazów mogli nie tylko posmakować każdej z przyrządzonych na ich oczach potraw, ale również poznać tajniki kucharza, który instruował krok po kroku, jak przygotować prezentowane danie.

Sebastian Olma zaskoczył wszystkich przepisem na pierś z kurczaka na pierniku ze słodkim batatem i burakiem. Drugą potrawą, zaprezentowaną podczas pokazu, był krem marchwiowy z piernikowymi grzankami i marakują.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się również strefa gastronomiczna usytuowana na Błoniach Nadwiślańskich, gdzie już od piątku swoje flagowe dania serwowało ponad 30 food trucków przybyłych z całej Europy. W menu oczywiście nie zabrakło piernikowych propozycji. Tuż obok na czas obchodów Święta powstała Aleja Piw Rzemieślniczych, gdzie można było posmakować zimnego, regionalnego piwa. Na miłośników słodkości i kawy czekała kawiarnia "U Mistrza Piernikarskiego", w której można było skosztować deserów przygotowanych na bazie pierników z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Na wielbicieli fitnessu i zumby czekały treningi z najlepszymi polskimi instruktorami.

Moc piernikowych atrakcji dla dzieci z piernikiem w roli głównej
Na najmłodszych czekała rozbudowana strefa edukacyjno-warsztatowa animowana przez Młyn Wiedzy, moc atrakcji w postaci choćby Escape Roomu, profesjonalnej, bezpiecznej ścianki wspinaczkowej, Bubble Soccera, giftbudki, czy specjalnie sprowadzonej, ogromnej karuzeli weneckiej, która wywoła uśmiech na twarzy każdego widza.

W tym czasie również Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej 4, przygotowało wyjątkową atrakcję w postaci możliwości wypieczenia własnych pierników pod okiem Mistrzów Piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Przed Muzeum pojawiło się również Piernikowe Laboratorium w formie pokazów i warsztatów piernikarskich oraz Międzynarodowy Plener Artystyczny "Galaktyka Piernika", w ramach którego powstało piernikowe dzieło przestrzenne z okazji obchodów wpisania toruńskiej Starówki na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Święto Piernika Toruńskiego - świętem muzyki
Obok kulinariów, sportowych i artystycznych atrakcji, w programie święta królowały koncerty polskich i zagranicznych gwiazd estrady. Na toruńskich Błonia Nadwiślańskich zabrzmiało szerokie spektrum gatunków muzycznych i dźwięków, od eksperymentalnego hip-hopu reprezentowanego przez formację Fisz Emade Tworzywo, po oryginalne, instrumentalne aranżacje w wykonaniu My Fellow Sponges.

Piernikowy, kulinarny konkurs "Przepis na Kopernika", który potrwa do 31 sierpnia!
W ramach Święta Toruńskiego Piernika organizatorzy wydarzenia serdecznie zapraszają wszystkich pasjonatów gotowania i nie tylko, do specjalnego konkursu kulinarnego "Przepis na Kopernika", w ramach którego powstanie pierwsza, piernikowa książka kucharska! Aby wziąć w nim udział wystarczy wykreować danie z dowolnym piernikiem z oferty Fabryki Cukierniczej Kopernik , udostępnić jego fotografię w mediach społecznościowych z hashtagiem #przepisnakopernika lub na blogu, a następnie zgłosić do 31 sierpnia br. w jednej z trzech kategorii: deser, wypiek, danie wytrawne. Przepisy 32 nagrodzonych autorów znajdą się w unikatowej książce kucharskiej! Ale to nie wszystko: najbardziej kreatywne receptury zostaną uhonorowane atrakcyjnymi nagrodami, takimi jak bon wakacyjny o wartości 5 000 PLN, czy voucher na weekend w Toruniu. Do udziału w konkursie inspirują również swoimi przepisami popularne blogerki kulinarne: White Plate (whiteplate.com) i Make Cooking Easier (makecookingeasier.pl). Bliższe informacje o konkursie są dostępne na stronie www.konkurs.kopernik.com.pl

Wyłącznym sponsorem Święta Toruńskiego Piernika 2017 jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., a partnerami Gmina Miasta Toruń oraz Województwo Kujawsko-Pomorskie. Wydarzenie współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020. Organizatorem Święta Toruńskiego Piernika 2017 jest firma SOS Music. Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: TVP Bydgoszcz, Radio GRA, Kuchnia+, Express Bydgoski, Nowości, NaszeMiasto.pl oraz Gazeta Wyborcza Toruń i wyborcza.pl Toruń.

powrót