Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

17 września 2012

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie

W dniach 5 - 10 października odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie. Oficjalna nazwa to Internationale Kochkunst Ausstellung. kuchnia+ objęła wydarzenie patronatem medialnym.

Jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń związanych ze sztuką kulinarną jest Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech, która podobnie jak igrzyska olimpijskie organizowana jest co 4 lata. Pierwsze tego typu zawody odbyły się we Frankfurcie. Początkowo były jedynie małym kulinarnym konkursem, który z czasem zyskał większą popularność. Teraz starają się w niej wziąć udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata, a także młodzi, utalentowani adepci sztuki kulinarnej. Podczas zawodów mogą zaprezentować swoje umiejętności, a także podzielić się doświadczeniem z kolegami po fachu. Frankfurt gościł uczestników imprezy od 1896 aż do 1996 roku, potem miejscem olimpiady stał się Berlin. Oczywiście „olimpiada” to tylko potoczna nazwa, oficjalna brzmi Internationale Kochkunst Ausstellung (IKA).


W tym roku - 2012 - odbędzie się kolejna tego typu impreza. Będzie ona miała miejsce w dniach 5 - 10 października w Erfurcie. Zaplanowano wiele konkurencji na bardzo wysokim poziomie. Wprowadzony jest także podział na określone dziedziny kulinarne: sztuka kulinarna - ogółem, cukiernictwo, catering, czy dania wegetariańskie. Prezentowane są także najnowsze osiągnięcia i rozwiązania w szeroko pojętej sztuce kuchennej.


Oto kategorie konkursowe w tym roku:


Kategoria A
•Finger Food 10-20 g /porcja •2 zakąski zimne dla 6 osób •2 zakąski ciepłe dla 6 osób •Talerz prezentacyjny z zakąskami •Płyta zimna dla 8 osób oraz talerz prezentacyjny •4 talerze ze starterami (2 zimne i 2 ciepłe)

Kategoria B
•Menu wegetariańskie bez użycia laktozy: - starter - danie główne - deser •5-daniowy set menu dla 1 osoby z deserem •4 innowacyjne dania główne

Kategoria C
•1 dzieło cukiernicze wykonane z dowolnego produktu (wys. do 60 cm) •4 talerze deserowe dla 1 osoby •1 płyta przekąsek słodkich dla 6 osób •1 płyta pralin dla 6 osób (6-14 g)

Kategoria R
•Zestaw obiadowy dla 110 osób w cenie 12 euro/os •Zakąska ciepła (ryba, owoce morza lub drób) •Danie główne (mięso rzeźnicze lub dziczyzna) •Deser



Olimpiada Kulinarna IKA Erfurt 2012 to okazja do wypromowania nie tylko polskiej kuchni za granicą. To również bardzo ważne wydarzenie medialne. W bieżącym roku do olimpijskiej rywalizacji przystąpią zawodnicy z 42 krajów, w tym również reprezentacja najlepszych polskich szefów kuchni w składzie Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Deker, Tomasz Purol, Krystian Skwierz oraz Bartosz Budzyński.



Więcej informacji na stronie www.kulinarnakadranarodowa.pl

powrót