Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

29 sierpnia 2012

Magazyn KUCHNIA we wrześniu

Z wrześniowego wydania Magazynu KUCHNIA dowiemy się jak najlepiej wykorzystać w potrawach najlepsze o tej porze roku pomidory, a także śliwki. Zobaczymy także co o gotowaniu wie i myśli, znana z programu "Apetyczna panna Dahl", była modelka - Sophie Dahl.

W tym numerze wywiad z Sophie Dahl - znaną widzom kuchni+ prowadzącą program "Apetyczna panna Dahl". Była modelka opowiada w nim o swojej pasji - gotowaniu, a także o literackich inspiracjach i zamiłowaniu do śniadań.

Na straganch wprost piętrzy się teraz od soczystych pomidorów i śliwek. Warto właśnie te warzywa i owoce wykorzystać w kuchni, gdyż są po pierwsze najtańsze, a po drugie o tej porze roku najsmaczniejsze. Magazyn KUCHNIA poleca szereg przepisów z ich wykorzystaniem np. pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane, krewetki w cieście filo z salsą pomidorową, a także placek mirabelkowo-cytrynowy czy galette ze śliwkami.

Zainteresowani kuchnią argentyńską, w sekcji Smakowita Historia, znajdą ciekawą kulinarną opowieść o daniach z tamtego zakątka świata i poznają przepisy na najbardziej charakterystyczne potrawy np. sorrentinos - argentyńskie pierożki, rybną pizzę, czy lody z masą krówkową. Poznamy także smaki tajskie np. tajską zupę z czerwonym curry czy tajski deser ryżowo-kokosowy z mango. W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje przepis na przepiórki z figami, a Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy z kuchni włoskiej na parmigianę z cukinią i pecorino, cukinie z patelni ze śmietaną i parmezanem.

W tym numerze zamieszczone zostały wszystkie sylwetki pretendentów do tytułu „Kucharz odkrycie roku”, 5. edycji plebiscytu organizowanego przez Magazyn KUCHNIA. Rozpoczęło się głosowanie na trzech najlepszych zdaniem publiczności kucharzy, których dania oceni jury i wyłoniony zostanie zwycięzca plebiscytu.

powrót