Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

1 lutego 2012

Magazyn KUCHNIA w lutym

W lutowym wydaniu Magazynu KUCHNIA nie zabraknie przepisów na wykwintne dania karnawałowe z różnych stron świata. Dowiemy się jakie właściwości z naukowego punktu widzenia mają afrodyzjaki. Poznamy także aromatyczną kuchnię Marrakeszu, a także odświętne potrawy z kuchni koszernej.

Tym razem, znany już wszystkim Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” uwiedzie nas przepisami na czekoladowe smakołyki. W tym numerze przyrządzi czekoladowe fondanty z płynnym nadzieniem, orzechowo-czekoladowe smarowidło na tostach z gruszkami, blok czekoladowy, roladę szwarcwaldzką, a także danie wytrawne z czekoladą czyli kurczaka w pikantnym sosie mole.

Znana widzom kuchni+ - Malka Kafka - gospodyni programu "Koszer macher", opowiada o tradycyjnym żydowskim święcie "Tu BiSzwat", podczas którego świętuje się narodziny drzewa. "Każda roślina wieloletnia ma prawo żeby dojrzeć i żeby być traktowaną z szacunkiem, bo od niej zależy życie na Ziemi" - pisze Malka Kafka. Podczas święta ustanowiony jest określony porządek posiłku, podczas którego każdy element ma symboliczne znaczenie. Po części oficjalnej obchodów tego święta zawsze następuje część mniej formalana, podczas której spożywa się tradycyjne dania. Autorka artykułu poleca m.in. przepis na morelowego kurczaka, sałatę z zielonymi owocami, zupę jęczmienną ze szpinakiem.

W nowym cyklu prezentującym klasykę kuchni francuskiej - Małgorzata Marchewka - zaprezentuje przepis na słynną babę drożdżową - Gateau Savarin. Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy na pyszne ciasteczka do herbaty np. na biscotti reali. Z okazju zbliżającego się Świeta Zakochanych redakcja magazynu KUCHNIA przeanalizuje właściwości afrodyzjaków. Poznanmy także przepisy na pyszne dania w wielkich porcjach tj. pieczonego kurczaka, lasagne, czy gulasz.

powrót