Konkurs Bocuse d'Or Poland

4 grudnia 2017

Znamy już nazwiska osób zakwalifikowanych do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d'Or Poland

Komitet Wykonawczy konkursu, by zachować pełną transparentność, podjął decyzję o przeprowadzeniu PREELIMINACJI w celu wyłonienia maksymalnie 8 kandydatów, którzy wystartują w finale eliminacji krajowych Bocuse d'Or Poland w lutym 2018 roku.

Do PREELIMINACJI mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze, spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie). Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Formularz aplikacyjny poza CV kandydata, zawierał szczegółowy przepis potrawy, opatrzony zdjęciem. Popisowe danie musiało zawierać co najmniej 2 różne elementy z rozbioru jagnięciny oraz 50% warzyw, roślin lub ziół. Nadesłane propozycje były bardzo ciekawe, co pokazuje, iż do konkursu zgłosili się prawdziwi wirtuozi kulinarni.

Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef'a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d'Or Poland, a są to:

1. Mateusz Guzik - Enoteka Pergamin, Kraków
2. Dawid Szkudlarek - Folwark Folińscy, Wysoka
3. Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport
4. Jacek Majcherek - Bistro Słowacki, Gdańsk
5. Jakub Kasprzak - Restauracja Lumiere, Baranowo
6. Maciej Majewski - Sofitel, Warszawa
7. Marcin Molik - Restauracja Drukarnia, Warszawa
8. Patryk Kwieciński - Capri Ristorante & Bar, Warszawa
9. Paweł Kubera - Hotel DeSilva, Poznań

Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach konkursu!
PREELIMINACJE odbędą się 11 grudnia 2017 roku w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie.

Bocuse d'Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d'Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.

Aut. Smarten PR - oficjalny przedstawiciel marki Bocuse 'Or w Polsce

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA