Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

1 października 2013

Kawior astrachański

"Kawior astrachański" to tytuł najnowszej powieści Michała Kruszony, która ukaże się 18 października 2013 roku nakładem wydawnictwa Tamaryn. kuchnia+ jest patronem medialnym książki. Zachęcamy do lektury!

Michał Kruszona jest jednym z najbardziej charakterystycznych polskich pisarzy. Podróżnik, reportażysta, autor bestsellera "Rumunia. W poszukiwaniu diabła", nominowanego do nagrody ANGELUS 2008 i laureat nagrody BURSZTYNOWY MOTYL im. Arkadego Fiedlera za "Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór" (2012). Na swoim koncie ma również książki "Huculszczyzna. Opowieść kabalistyczna", "Uganda. Jak się masz, muzungu" oraz rozdział kulinarny w publikacji zbiorowej National Geographic ? "Ugryźć świat".

W najnowszej powieści pt. "Kawior astrachański" Michał Kruszona splata ze sobą kilka wątków: bliski jego naturze aspekt krajoznawczy, dzięki któremu otwiera przed nami wrota do nieznanego Astrachania i jego okolic, fabułę gangstersko ? kryminalną rodem z czarnej i jednocześnie mocno czerwonej Rosji, a na dokładkę serwuje kulinarne upodobania tej części świata. Uczta to smakowita i literacko wykwintna, podana z największą dbałością o każdy detal.

Autor osobiście pojechał nad Wołgę, do Astrachania, niemal nad samo morze Kaspijskie, z zamiarem znalezienia tła do akcji swej książki. Termin wyjazdu świadomie zaplanował tak, aby pokrywał się z dniem 1 maja, kiedy to w Rosji, podobnie jak w Polsce, trwa długi weekend, a chwilę po nim następuje Dzień Zwycięstwa ? święto nie mniej ważne. Telewizja obfituje wówczas w programy z udziałem weteranów, dzieci recytują pełne frazesów wiersze o Stalinie, a policja jest szczególnie wyczulona na przejawy wszelkiej niesubordynacji. Rosjanie przeżywają w tych dniach nacjonalistyczne uniesienie, wtedy też wychodzą z nich skrywane na co dzień demony, a to stanowi świetne tło dla historii kryminalnej!

Kruszona podczas podróży gromadził materiał do książki, rozpoznał topografię miasta: od komisariatu policji po restauracje, mosty, kanały, cerkwie, pomniki i urzędy. Mieszkał w tanim, oddalonym od centrum hotelu. Spędzał wiele godzin na rozmowach ze zwykłymi ludźmi. Wyobrażał sobie przy tym, jak w tym otoczeniu, z odczuwalnym oddechem zrewoltowanego Kaukazu, oddalonego od Astrachania o zaledwie kilka godzin jazdy samochodem, przyszłoby żyć Polakowi. I tak narodził się pomysł, aby uczynić z tego Polaka współczesnego uchodźcę ? zesłańca. W ten sposób został wykreowany główny bohater opowieści, człowiek o nazwisku Okoń, który prowadzi czytelnika przez atmosferę tej części świata, jej kulturę, przeszłość i współczesność. Wymyślona historia bohatera splata się z wątkami autentycznymi, tak mocno osadzonymi w niezwykłym kolorycie Astrachania, że, jako czytelnicy, stajemy się mimowolnymi uczestnikami tej niezwykłej podróży.

Charakterystyczną cechą Okonia jest szczególne upodobanie do kawioru, który zajmuje wyjątkowe miejsce nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale też w historii Astrachania. Jest to jeden z powodów, dla których kulinaria odgrywają własną rolę na drugim planie książki.

Michał Kruszona w kręgu swoich zainteresowań stawia obszary dialogu pomiędzy kulturami. Z wykształcenia historyk, muzeolog, absolwent UAM w Poznaniu, ukończył studia podyplomowe w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UJ w Krakowie. Od 2005 roku jest dyrektorem Muzeum Zamek Górków w Szamotułach, w którym stworzył kolekcje współczesnego malarstwa polskiego malowanego na drewnie: Jerzego Nowosielskiego, Tadeusza Brzozowskiego, Zbigniewa Makowskiego, Jarosława Modzelewskiego, Józefa Robakowskiego, Leona Tarasewicza i wielu innych polskich artystów. Podróżuje w miejsca naznaczane przez historię i odkrywa je dla polskich czytelników.

Konteksty książek Kruszony są zawsze połączeniem elementów podróży, historii, portretów prawdziwych bohaterów i wątków beletrystycznych, tworząc w efekcie ciekawą przygodę literacką. Wszystkie są wzbogacone zdjęciami autora, stanowiącymi nie tylko tło opowieści, ale także swoisty fotoreportaż z podróży.

Więcej informacji o autorze i jego twórczości można znaleźć pod adresem: www.michalkruszona.pl
powrót