Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

10 listopada 2014

Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan

Nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry ukazała się "Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan" autorstwa Marty Dymek. To pierwsza książka kucharska twórczyni "Jadłonomii" - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Kuchnia+ jest patronem medialnym książki.

Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN", autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej - Kulinarnego Bloga Roku 2013.

W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.

Autorka o sobie: Mam na imię Marta, mam niewiele ponad 20 lat i mieszkam na warszawskim Powiślu. Jakiś czas temu zaryzykowałam i rzuciłam pracę w agencji reklamowej, żeby całkiem poświęcić się mojemu blogowi, i wiem, że to była najlepsza decyzja w moim życiu. Gotowanie, pisanie o kuchni dla prasy i prowadzenie warsztatów kulinarnych w różnych miastach Polski to teraz moja praca. Publikowałam w nowojorskim magazynie kulinarnym "Chickpea Magazine" oraz magazynach "Smak", "Kukbuk" i innych. Prowadzę stałą rubrykę z wegańskimi przepisami w magazynie "Kuchnia". W "Dzień Dobry TVN" przekonuję, jak dobre może być wegetariańskie jedzenie i walczę o poważne traktowanie kuchni wegańskiej.

powrót