Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

16 maja 2012

II Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka

W dniach 18 - 20 maja w Sandomierzu, już po raz drugi odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka „Czas dobrego sera”. Wśród gości specjalnych będzie m.in. światowej sławy znawca serów Will Studd – znany widzom kuchni+ z serii „Ser w plasterkach”, która zostanie pokazana podczas festiwalu. Swoją projekcję będzie miał również film o serowarstwie zagrodowym w Polsce, autorstwa Gienia Mientkiewicza - gospodarza programu „Przez dziurkę od sera”. Obie projekcje zostały przygotowane przy współpracy z kuchnią+. Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.

Znajomość polskich serów, niestety, wciąż sprowadza się do prostego podziału na białe i żółte. Dobrą okazją do poznania nieskończonej różnorodności form mleka, będzie druga edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera”, która od 18 do 20 maja odbywać się będzie w królewskim Sandomierzu. Festiwal ma gościć najlepszych producentów sera z całej Polski i wielu gości z zagranicy. Podczas wydarzenia odbędzie się profesjonalne sympozjum serowarskie oraz warsztaty degustacyjne pod okiem guru światowych serów, Willa Studda z Australii oraz Giovanniego Roncolato, jednego z najznakomitszych producentów sera we Włoszech. Festiwal uświetnią producenci wina zarówno z Polski, jak i ze słonecznej Portugalii czy Italii.

„Większość zaproszonych producentów przedstawi produkty, które trudno zobaczyć w sklepach i których z pewnością nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji skosztować. Gdy zaś chodzi o bardziej spragnionych wiedzy serowarskiej zorganizowaliśmy sympozjum serowarskie oraz profesjonalne laboratoria smaku, w których będziemy próbować najróżniejszych serów w jak najbardziej śmiałych i zaskakujących zestawieniach z surową gruszką, gorzką czekoladą, piwami niepasteryzowanymi i unikatowymi winami, o których opowiedzą sami producenci” – mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca festiwalu i szef Slow Food Polska.

Największym jednak wyróżnieniem tej edycji festiwalu będzie obecność Carlo Petriniego, założyciela i prezydenta Slow Food International. Petrini zrewolucjonizował patrzenie na produkty lokalne, powołując do życia obecnie najbardziej wpływową gastronomiczną organizację na świecie jaką jest Slow Food. Spotkanie z Petrinim odbędzie sięw niedzielę o godzinie 13.30 na Zamku Sandomierskim.

Podczas festiwalu zostaną zaprezentowane filmy o serowarstwie zagrodowym w Polsce autorstwa Gienia Mientkiewicza oraz seria filmów dokumentalnych z udziałem Willa Studda pt. „Ser w plasterkach”, emitowanych również na antenie kuchni+. Projekcje filmów przygotowane zostały przy współpracy z kanałem kuchnia+.

Z kolei dla pasjonatów sera i ich domowych producentów ciekawe będzie spotkanie z Marianem Nowakiem - pionierem polskiego serowarstwa, producentem wyśmienitego twarogu, masła i nabiału oraz Markiem Prauzińskim z Emilgrany, który udowodnił, że także w polskiej mleczarni można produkować długo dojrzewające sery z mleka niepasteryzowanego dorównujące włoskiemu "Grana Padano". Poza wspomnianymi, na stoiskach będzie można spotkać in persona blisko 30 serowarów, którzy zaprezentują ponad 100 serów z każdego niemal zakątka Polski. Na festiwalu będą również najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry producent „Kiełbasy Lisieckiej”, Maciej Jaros, produkujący miody pitne czy Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi. Ponadto w Sandomierzu skosztować będzie można prosto z beczki niepasteryzowanych i niefiltrowanych piw: Żywe i Pszeniczniak z Browaru Amber.

Z pewnością festiwal „Czas Dobrego Sera” nigdy nie pojawiłby się na polskim horyzoncie kulinarnym, gdyby nie pomoc Burmistrza Sandomierza - Jerzego Borowskiego i v-ce Burmistrza Pani dr Ewy Kondek. Podziękowania należą się również Panu Prezesowi Edwardowi Bajce z SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim, dzięki któremu sery marki „Old Poland” odmieniły oblicze polskiego mleczarstwa. Zapraszamy do Sandomierza!

Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.
Więcej informacji na: www.czasdobregosera.pl

powrót