Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

1 marca 2016

Cały ten cukier już 18 marca w kinach!

18 marca na ekrany kin wchodzi pełnometrażowy dokument "Cały ten cukier", w reżyserii Damona Gameau. Kuchnia+ jest patronem medialnym filmu, który zmieni wasze myślenie o jedzeniu.

Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób ten biały proszek wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako "zdrowe", a jednak zawierało ono duże ilości cukru. Film jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty. "Cały ten cukier" zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić.

Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. "zdrowym" jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.

Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.

REŻYSER O FILMIE
Żyjemy w czasach, gdy opinie ekspertów i laików na temat żywienia różnią się bardzo. Również cukier budzi emocje. To właśnie dlatego postanowiłem zająć się tym tematem, bo osobiste doświadczenie jest bardziej pouczające niż czytanie książek. Film opowiada głównie o tym, jak sześćdziesięciodniowa dieta "cukrowa" wpłynęła na moje samopoczucie i ciało. Spożywałem 40 łyżeczek cukru dziennie w postaci jedzenia i napojów, niewiele więcej niż przeciętny nastolatek.
Wykluczyłem ze swojej diety słodkie napoje, lody, czekoladę i ciastka, zamiast tego kupowałem niskotłuszczowe jogurty, "zdrowe" płatki, soki owocowe, napoje dla sportowców i koktajle. One też zawierają cukier! Przez cały czas byłem pod opieką lekarzy i naukowców. Moje ciało zmieniło się w trakcie eksperymentu? spotkałem się z ekspertami z całych Stanów, którzy wytłumaczyli mi charakter tych zmian.
Tezą filmu nie jest, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość konsumentów na temat substancji, którą zawiera 80% przetworzonego jedzenia. Producenci nie lubią mówić prawdy na ten temat. A ja uważam, że konsumenci powinni mieć prawo podejmować świadome decyzje. Dlatego spotkałem się z wieloma naukowcami, niektórzy zajmują się cukrem już od 30 lat.
Artykuły na temat chorób powodowanych przez tę substancję pojawiają się codziennie, ja chciałem zrobić film, który nie tylko informuje, ale też bawi. Mój dokument przypomina więc "Super Size Me". Z tego powodu zastosowałem techniki takie, jak np. animacja wyjaśniająca wpływ mlecznego shake'a na mózg.
Po trzech tygodniach eksperymentu miałem chorą wątrobę, cukrzycę typu 2, problemy z sercem i znacznie większy obwód pasa, a przecież jadłem "zdrowe" produkty! W filmie dzielę się z widzami poradami na temat tego, jak spożywać mniej cukru. Kręcąc film, udałem się zarówno do odległych wspólnot tubylczych, jak i do Nowego Jorku, gdzie spotkałem Michaela Mossa, autora książki na temat cukru, oraz ludzi, którzy pracowali kiedyś dla przemysłu cukrowniczego. Dowiedziałem się od nich, jak manipuluje się wiedzą konsumentów.
W Barbourville w Kentucky spędziłem kilka dni z dentystą, który leczył zęby dzieci pijących 5-6 puszek Mountain Dew dziennie. Jednemu siedemnastolatkowi usunął 26 zębów. Film mówi o poważnych rzeczach, ale w lekki i dowcipny sposób. Oscar Wilde powiedział przecież: "Mówiąc prawdę, spraw, żeby ludzie się zaśmiali, bo inaczej będą mieli ochotę cię zabić". Nasz obraz pokazywany jest w wielu krajach, kupują go też biblioteki szkolne. Cóż, jak powiedziała Kathleen Des Maisons: "Cukier nie jest zły, ale życie jest słodsze bez niego".

ALE DLACZEGO?
Odżywianie to bardzo popularny temat, równać się z nim mogą tylko zmiany klimatyczne i muzyka pop. Trudno jednak znaleźć rzetelne informacje na temat jedzenia, bo strony internetowe i książki zaprzeczają sobie, a często hołdują krótkotrwałym modom. Dietetycy, media, blogerzy i przyjaciele - wszyscy chętnie doradzają, co należy jeść, a czego unikać. Cukier to niewątpliwa gwiazda tych porad, spory na tego temat nie ustają, więc postanowiliśmy oddzielić fakty od mitów.
Przeprowadziłem eksperyment, polegający na jedzeniu cukru zawartego w "zdrowym" jedzeniu. Nie wiedziałem, jaki będzie jego wynik. Dowiedziałem się rzeczy strasznych, ale jednocześnie zmieniłem życie swoje i moich dzieci. Mam nadzieję, że wam też się to uda.

REŻYSER: Damon Gameau
Australijski aktor i reżyser, wystąpił m.in. w serialach "Porachunki", "Życie od kuchni" i "Howzat!", "Kerry Packer's War" oraz w filmach "Pięciu z Babibo" (nominacja do nagrody AACTA w kategorii najlepszy aktor drugoplanowy), "The Tracker" i "Save your legs". Wyreżyserował i napisał scenariusz do krótkometrażówki "Animal Beatbox", która wygrała festiwal Tropfest w 2011 i była pokazywana na 25 festiwalach na całym świecie. "Cały ten cukier" to jego debiut pełnometrażowy, towarzyszy mu debiutancka książka pod tym samym tytułem.


CAŁY TEN CUKIER (THAT SUGAR FILM)
Produkcja: Australia 2014
Czas : 90 min.
Gatunek: dokument
SCENARIUSZ I REŻYSERIA: Damon Gameau
PRODUCENCI: Nick Batzias
Damon Gameau
Anna Kaplan
Seth Larney
Virginia Murray
Jason Sourasis
Paul Wiegard
Rory Williamson
KOMPOZYTOR: Jojo Petrina
OPERATOR: Judd Overton
MONTAŻ: Jane Usher
DŹWIĘK: Alex Francis Foley
Simon Rosenberg

FESTIWALE
2014 - Australijski Instytut Filmowy - nominacja: Nagroda AACTA Award dla Najlepszego pełnometrażowego filmu dokumentalnego
2014 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edynburgu - nominacja: Najlepszy pełnometrażowy dokument
2014 - Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych w Amsterdamie (IDFA)
2015
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie w Niemczech
Festiwal Filmowy w Wilnie na Litwie
Cinema Soprus Special Documentary Programme w Estonii
Festiwal Filmowy w Sztokholmie w Szwecji
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bergen w Norwegii
Festiwal Filmowy w Rio w Brazylii
powrót