Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

16 czerwca 2016

Appetit California

Appetit to jedyna na rynku seria muzyczno-kulinarna, tworzona przez pasjonatkę gotowania i podróży, a jednocześnie wokalistkę, autorkę tekstów i kompozytorkę - Asię Chacińską. Nietuzinkowy dobór utworów pozwala odkryć sceny muzyczne krajów, po których podróżuje autorka. Proste przepisy pomagają podróżować we własnej kuchni, a wyjątkowe zdjęcia w książeczce i interesujące teksty pobudzają wyobraźnię i zachęcają do odkrywania nowych kierunków. Do tej pory w serii ukazały się: Polska, Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Szwecja i Grecja. Teraz czas na Appetit California.

Po pięknych i inspirujących państwach Europy przyszedł czas na dalszą podróż. Nie śmiałabym zamknąć w jednym pudełku całych Stanów Zjednoczonych, więc na początek zapraszam do Kalifornii. Przejechałam ją od północnych krańców Stanu aż po granice z Meksykiem. Różnice w temperaturze, różni ludzie, inna muzyka w rozgłośniach? San Francisco, Napa Valley, Los Angeles, San Diego, kraby, tortille, hamburgery, jarmuż? Kuchnia kalifornijska to mieszanka wpływów imigrantów, od prostej domowej i szybkiej, do tej bardziej pracochłonnej i wysublimowanej. Królem ostatnich lat jest wspomniany jarmuż - w koktajlach, sałatkach, chipsach. Wielkie sklepy ze zdrową żywnością dają wyraźny znak - Kalifornijczycy chcą być fit, zmieniając tradycyjne podejście do kuchni amerykańskiej. Nigdzie nie jadłam tak dobrych hamburgerów, bez poczucia winy, ze świeżo wypiekaną bułką, pysznymi i zdrowymi dodatkami, do tego kieliszek Pinot Noir? Spacer po pagórkowatym San Francisco czy bieg po plaży od Venice do Santa Monica i jestem gotowa na więcej.

W nowym Appetit znajdą się przepisy na proste i bardzo zdrowe dania, więcej owoców morza i warzyw, proste desery. Muzycznie to kompilacja zaskakująca - od brzmień "hippisowskich" po te bardziej nowoczesne. Łączy je, jak zwykle w serii, piękna kompozycja i lekkość. To z Kalifornii pochodzi wielu muzyków, którzy wypełniają wielkie festiwalowe powierzchnie - Vetiver, Julia Holter czy Iron&Wine. Muzykę słychać na każdym kroku, uliczni grajkowie, kluby, koncerty aż po wielki muzyczny biznes. Jeśli zastanawialiście się od czego zacząć odkrywanie Ameryki to Kalifornia jest strzałem w dziesiątkę. Joanna Chacińska

T
powrót