oglądaj również przez internet


magazyn, Polska, 2009, 6 x 3

Kuchnia polska to nie tylko stare receptury, tak jak inne dziedziny życia wciąż rozwija się i przeobraża. Pionierem nowej polskiej kuchni jest Wojciech Modest Amaro. To, co prezentuje to nie czary, ale kuchnia polska XXI wieku.

"Kuchnia polska XXI" to etiudy kulinarne, które wprowadzą widzów w świat nowoczesnej kuchni opartej na lokalnych produktach. Wojciech Modest Amaro ma bardzo współczesne podejście do wszystkiego, co wiąże się z gotowaniem, jest otwarty na nowe technologie. Jego kreatywność i profesjonalizm pozwalają na eksperymentowanie i odkrywanie nowych kompozycji smakowych.

Amaro przygotuje m.in. nowy barszcz czerwony z dodatkiem ananasa, jesiotra z palonym masłem na jadalnym piasku, kaczkę czy niecodzienną szarlotkę.

Wojciech Modest Amaro jest szefem kuchni restauracji Amber Room i prezesem Klubu Polskiej Rady Biznesu w Warszawie. Ponad piętnaście lat swojej kariery pracował i praktykował u wielu znakomitych szefów kuchni, takich jak: Yannic Alleno z hotelu Le Meurice w Paryżu (3 gwiazdki Michelin), Alain Ducasse z hotelu Plaza Athene w Paryżu (3 gwiazdki Michelin) czy Ferran Adria, z restauracji El Bulli w Roses koło Barcelony (3 gwiazdki Michelin), od 5 lat uważanej za najlepszą restaurację świata. W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir 2007 za wybitny talent. Całe swoje doświadczenie z powodzeniem wykorzystuje w pracy, tworząc współczesną, autorską interpretację kuchni polskiej, otwartej na nowe technologie i kreatywne gotowanie.

gospodarz programu: Wojciech Modest Amaro


Partnerzy programu:

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Hors Dewre 10 lat temu

Ja nie przekreslam tego programu - podoba mi sie własnie to, ze jest inny: inny styl, iny typ gotowania itd. Kulinaria polskie, zeby sie rozwjaly, muszą miec taką własnie awangarde - i tu Amaro uwazam działa bardzo ok.

Tyle ze nie chciałym, zeby ktos wyrobił sobie zdanie o kuchni molekularnej na podtsawie tego programu: bo jest to, tak jak w przypadku smardza i pieczarki, jedna rodzina, ale jednak zasadniczo pieczarka jedna nózke ma zdecydowanie mniej <żart> ;)

leo 10 lat temu

Bardzo dobrze, że Kuchnia sygnalizuje nam obecność nowych form w kulinariach na rodzimym rynku. Wydaje mi się, że program pana Amaro jest właśnie takim sygnałem, zajawieniem zjawiska, a niekoniecznie typowym programem kulinarnym. Ja ogladam z zainteresowaniem, chociaż wcale nie mam zamiaru przepisów powtarzać w domowych warunkach (nie tylko dlatego, że nie wszystko z nich rozumiem :).

marghe 10 lat temu

[quote creazy chef napisał 22.01.2010 22:09]
to was wszystkich boli...,trzeba sie otwierać na nowości a nie stac w miejscu...,chociaż starać się zrozumieć...Serdeczne pozdrowienia
[/quote]
Nie wiem jak innych ale mnie nic a nic nie boli.
Od Pana Skromnego Gorzkiego ;-) wolę Ferrana Adrię

creazy chef 10 lat temu

nie rozumiem,bo pieczarki i smardze to jedna rodzina,czyli cos tam mają wspólnego...,tu sie z toba nie zgodzę czy widziałeś w Polskiej telewizji chociaż jeden program tego typu???Myslę że on po prostu pokazał ludziom cos nowego,nie znanego i to was wszystkich boli...,trzeba sie otwierać na nowości a nie stac w miejscu...,chociaż starać się zrozumieć...Serdeczne pozdrowienia

Hors Dewre 10 lat temu

Nie podoba mi sie, choć kuchnia molekularna jest dla mnie interesującym zjawiskiem.

Ale - Amaro nie pokazuje tak naprawde niczego. I nie chodzi mi tu o konwencje silent cooking, tylko o zawartosc odcinków. Kuchnia molekularna nie polega wyłacznie na specyficznej prezentacji dania, ani ozdabianiu wszystkiego pianą czy dymem. Wiadomo, ze laboratorium jest bardzo drogie i zapewne kanał nie chce inwestowac w takie rzeczy. Ale jednak przepisy Amaro do kuchni molekularnej mają się troche tak, jak pieczarki do smardzów. W teorii - i to grzyby, i to grzyby....

creazy chef 10 lat temu

nie no jest ok,kuchnia molekularna nie jest jeszcze tak znana w Polsce,jak gdzieś indziej na świecie.Jak są nowe rzeczy to trzeba się uczyć,dla mnie osobiście jest jeszcze za wcześnie na kuchnie molekularną w Polsce,musimy trochę dorosnąć,gastronomia jest zbyt płytka...

bigmaciek 10 lat temu

Przerost formy nad treścią. Barszcz w próbówkach?? Chyba podstawowym celem kuchni molekularnej jest tworzenie nowych smaków a nie sposobów ich podawania. W tym przypadku śmiechu warte. A Pan Amaro? No cóz, jakoś koniecznie chce zaistnieć. Choć na tle rodzimych zjawisk w postaci Przykazy czy Atelier Smaku nie musi sie aż tak starać.

marghe 10 lat temu

[quote BeeJay napisał 30.12.2009 10:46]

, to uczeń Ferrana Adrii może przyjąć część jego zasad za swoje. Nie jako własny wymysł, ale jako priorytety. Tak mi się wydaje.
[/quote]
Zwykła ludzka przyzwoitośc nakazuje podanie źródła. Tak mi się wydaje :)

Hestia Q-34 10 lat temu

Az strach pomyslec.Na szczescie wiemy lepiej.

BeeJay 10 lat temu

Program taki trochę z pogranicza iluzji, trochę pokazów popularyzujących fizykę, czy chemię przygotowywanych przez naukowców dla gawiedzi.

Co do plagiatu, to bym nie przesadzał. Gdyby chodziło tylko o punkty podane w tamtym poście, to uczeń Ferrana Adrii może przyjąć część jego zasad za swoje. Nie jako własny wymysł, ale jako priorytety. Tak mi się wydaje.

Inne programy prowadzącego

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE