oglądaj również przez internet


magazyn, Polska, 2009, 6 x 3

Kuchnia polska to nie tylko stare receptury, tak jak inne dziedziny życia wciąż rozwija się i przeobraża. Pionierem nowej polskiej kuchni jest Wojciech Modest Amaro. To, co prezentuje to nie czary, ale kuchnia polska XXI wieku.

"Kuchnia polska XXI" to etiudy kulinarne, które wprowadzą widzów w świat nowoczesnej kuchni opartej na lokalnych produktach. Wojciech Modest Amaro ma bardzo współczesne podejście do wszystkiego, co wiąże się z gotowaniem, jest otwarty na nowe technologie. Jego kreatywność i profesjonalizm pozwalają na eksperymentowanie i odkrywanie nowych kompozycji smakowych.

Amaro przygotuje m.in. nowy barszcz czerwony z dodatkiem ananasa, jesiotra z palonym masłem na jadalnym piasku, kaczkę czy niecodzienną szarlotkę.

Wojciech Modest Amaro jest szefem kuchni restauracji Amber Room i prezesem Klubu Polskiej Rady Biznesu w Warszawie. Ponad piętnaście lat swojej kariery pracował i praktykował u wielu znakomitych szefów kuchni, takich jak: Yannic Alleno z hotelu Le Meurice w Paryżu (3 gwiazdki Michelin), Alain Ducasse z hotelu Plaza Athene w Paryżu (3 gwiazdki Michelin) czy Ferran Adria, z restauracji El Bulli w Roses koło Barcelony (3 gwiazdki Michelin), od 5 lat uważanej za najlepszą restaurację świata. W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir 2007 za wybitny talent. Całe swoje doświadczenie z powodzeniem wykorzystuje w pracy, tworząc współczesną, autorską interpretację kuchni polskiej, otwartej na nowe technologie i kreatywne gotowanie.

gospodarz programu: Wojciech Modest Amaro


Partnerzy programu:

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

IggyPop 10 lat temu

Nie ma sensu pisać i oburzać się , ze program ma promować Pana Amaro. Bo każdy program w jakiś sposób promuje prowadzącego. I dobrze. Osobowości są tego warte. A Amaro osobowością na polskiej scenie kulinarnej niewątpliwie jest.
A program? Raczej ciekawostka, choć ja oglądam z przyjemnością.
I polecam jego dania. Miałem okazję być w Amber Room. Naprawdę super smacznie.

Ela LISA 10 lat temu

Zainteresowal mnie tylko sledz.

creazy chef 10 lat temu

hi hi w domu to można zrobic sobie sorbet???,takie rzeczy kobietki robi sie profesjonalnie w warunkach do tego,czyli w restauracji.A ja tam lubię to oglądać,i skorzystałem już z przepisu,nie do końca z kuchni molekularnej,ale to akurat nie wymagało tego.

Ela LISA 10 lat temu

Mnie zwyczajnie, to nie odpowiada.

Hestia Q-34 10 lat temu

Patrze na ten program,jak na pokaz mody.Fajnie sie oglada i podziwia
kreacje,ale to nie znaczy,ze chcialabym sie w to ubrac.
Poza tym, w warunkach domowuch nie wszystko mozna zrobic.

creazy chef 10 lat temu

Jak to po co???jak zauważyłeś dalej,to zlewa ten tłuszcz z foie gras do miski,zalewa azotem,zalewa też przyrząd(ten do płatków parmezanu),no i zciera to na sałatkę,myślę że jak złapie temperaturę pokojową i zacznie się rozpuszczać na sałatcę,to jest to na pewno pyszne i efektowne...,hi hi apetyt rośnie w miarę jedzenia?

bigmaciek 10 lat temu

W ostatnim odcinku czegoś niie załapałem. Po co facet rozpuszcza foie gras w kąpieli wodnej po to aby zaraz zalać to ciekłym azotem?

creazy chef 10 lat temu

Myślę że jak by były nawet to nikt nie byłby w stanie ich zrobić w domy a nawet w restauracji,bez odpowiedniego sprzętu to nie możliwe.Z tymi rękawiczkami no rzecz gustu za dużo nie dobrze ale czasem muszą być.A czy to popisówka???tu się nie zgodzę,my po prostu tego nie znamy,a w Polsce jak ktoś już pokazuję coś lepszego niż my znamy to jest już popisówka.Trochę zrozumienia...,pozdrawiam.

teklawa 10 lat temu

Heh, mnie się ten program w ogóle nie podoba. Ani przepisu, ani żadnych porad tylko kiepska popisówka. Ta sterylność jest okropna, kuchnia i jednorazowe rękawice gumowe to jest połączenie nie do przyjęcia.
Był swego czasu program o podobnej tematyce - chemia w kuchni - czy coś w tym stylu. Ale różnica jest ogromna, z tamtego programu można było się czegoś dowiedzieć a tego po prostu nie jestem w stanie zrozumieć...

creazy chef 10 lat temu

ha ha,ale się uśmiałem z tego porównania.Dla mnie program jest spoko,choć ciągle powtarzają te same odcinki.Książka też jest ok,jak na polski rynek.

Inne programy prowadzącego

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE