oglądaj również w nc+ GO


magazyn, Polska, 2009, 6 x 3

Kuchnia polska to nie tylko stare receptury, tak jak inne dziedziny życia wciąż rozwija się i przeobraża. Pionierem nowej polskiej kuchni jest Wojciech Modest Amaro. To, co prezentuje to nie czary, ale kuchnia polska XXI wieku.

"Kuchnia polska XXI" to etiudy kulinarne, które wprowadzą widzów w świat nowoczesnej kuchni opartej na lokalnych produktach. Wojciech Modest Amaro ma bardzo współczesne podejście do wszystkiego, co wiąże się z gotowaniem, jest otwarty na nowe technologie. Jego kreatywność i profesjonalizm pozwalają na eksperymentowanie i odkrywanie nowych kompozycji smakowych.

Amaro przygotuje m.in. nowy barszcz czerwony z dodatkiem ananasa, jesiotra z palonym masłem na jadalnym piasku, kaczkę czy niecodzienną szarlotkę.

Wojciech Modest Amaro jest szefem kuchni restauracji Amber Room i prezesem Klubu Polskiej Rady Biznesu w Warszawie. Ponad piętnaście lat swojej kariery pracował i praktykował u wielu znakomitych szefów kuchni, takich jak: Yannic Alleno z hotelu Le Meurice w Paryżu (3 gwiazdki Michelin), Alain Ducasse z hotelu Plaza Athene w Paryżu (3 gwiazdki Michelin) czy Ferran Adria, z restauracji El Bulli w Roses koło Barcelony (3 gwiazdki Michelin), od 5 lat uważanej za najlepszą restaurację świata. W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir 2007 za wybitny talent. Całe swoje doświadczenie z powodzeniem wykorzystuje w pracy, tworząc współczesną, autorską interpretację kuchni polskiej, otwartej na nowe technologie i kreatywne gotowanie.

gospodarz programu: Wojciech Modest Amaro


Partnerzy programu:

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Gonzo 8 lat temu

Przy okazji nagrywania "Pary w kuchni" w środku nocy (nie wszystkie odcinki obejrzałam jak były za dnia, a teraz godziny transmisji się mocno różnią, co utrudnia nagrywanie - prośba do Admina o choć jedną emisję całości cyklu w tych samych godzinach!), widok p. Amaro i jego sprzętu, w tym Thermomixu, i okres przedświąteczny, przypomniały mi moje niesamowite doświadczenie z tym urządzeniem i tą firmą. Urządzenie kupiłam ponad 16 lat temu po urodzeniu syna w sumie dla zupek niemowlęcych, ale uzywałam go głównie przed Świętami do ciast i raz przed Wielkanocą mi padł z przepracowania. Mimo, że (nie wiem czemu) nie miałam poświadczonej gwarancji, pracownik firmy stwierdził przez telefon, że "nie zostawią mnie przed Świętami bez pomocy" i kilka godzin później kurier przywiózł mi zastępcze urządzenie na wymianę mojego wziętego do naprawy.Nie muszę chyba dodawać, że mój Thermomix do dziś świetnie się sprawuje (inaczej nie pisałabym mu laurek).

lasaia 9 lat temu

Jest moda i jest program. Jak zwykle po czasie, bo na Zachodzie moda na kuchnię molekularną powoli mija, Ferran Adria w styczniu ogłosił zawieszenie działalności El Bulli i swojej. Nam pozostaje Modest Amaro ;-)

BeeJay 9 lat temu

Pan Amaro, jego program a pośrednio Kuchnia TV doczekały się dziś rano pozytywnej recenzji w Dzień Dobry TVN. Maciej Nowak zachwalał kuchnię molekularną i radził by choć spróbować w warunkach restauracji (w domu faktycznie ciężko). Teraz sobie przypomniałem, że sam uczestniczył w kilku programach Kręglickich, więc kanał mu znany. :D

piani 10 lat temu

:)
Format telewizyjny:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_telewizyjny

marghe 10 lat temu

Ok, nie zrozumiałam :)
A co konkretnie rozumiesz przez format telewizyjny? :)

piani 10 lat temu

Marghe, nie zrozumialas. W moim poscie NIE bylo ani jednego slowa o kuchni molekularnej. Bylo o formacie telewizyjnym.

El Bulli znam. Tylko jaki ma zwiazek z tym co napisalam? Zwlaszcza, ze u Amaro nie widzialam zadnej kuchni molekularnej (moze jest, ja nie wdzialam), wiec brak w moim poscie jakichkolwiek odniesien do tego tematu.

marghe 10 lat temu

[quote piani napisała 15.03.2010 18:09]
Jeśli jest to program autorski, to w mojej ocenie, jego pomysłodawca jest mistrzem.[/quote]

Wygooglaj sobie Ferran Adria. Na przykład.

[quote piani napisała 15.03.2010 18:09]

Myślę, ze Japończycy i Francuzi chętnie kupią ten format. Amerykanie i Brytyjczycy - nie.

[/quote]
?
Kuchnia molekularna nie jest wynalazkiem pana Modesta Amaro..

piani 10 lat temu

"Kuchnia polska XXI wieku" - pokaz perfekcji i kreatywności. Coś takiego można zobaczyć po raz pierwszy w Polsce!

W niebanalnej, zwięzłej, wręcz ascetycznej formie programu, autor pokazuje ekstremalne wyrafinowanie jako własną, twórczą impresję na temat polskiej kuchni.

Kreatywność proponowanych dań połączone z perfekcją gestów kucharza to właściwie teatr, pantomima, a nie gotowanie! Oto mamy możliwość obserwowania procesu gotowania, które jest... sztuką! Efekt na talerzu - zachwycający, wizualnie może śmiało sięgnąć po trzy gwiazdki Michelina. Po każdym odcinku żałuję, że przez telewizor nie dowiem się jak to smakuje...

Dodatkowym atutem jest przemyślana, oszczędna scenografia nawiązująca do stylu zen, która podkreśla czystą, niebanalna formułę programu.

Nie wiem czy "Kuchnia polska XXI wieku" jest kalką jakiegoś zachodniego wzorca. W każdym razie takiego programu jeszcze nie widziałam (w przeciwieństwie do wszystkich Makłowiczow, Brodnickich, itp. które są po prostu żerowaniem na pomysłach istniejących i już popularnych formatów). Jeśli jest to program autorski, to w mojej ocenie, jego pomysłodawca jest mistrzem.

A jednak nie powiem, że stworzył on najlepszy program kulinarny w polskiej telewizji. Dlaczego? To jest już sztuka a nie program kulinarny. Telewizja jest dla mas, ma przyciągnąć "dużo", wiec ma być łatwo, prosto, "łatwostrawnie" - najbardziej smakuje papka z celofanowej osłonki - prosto do buzi... no, może z odrobiną kiepskiej musztardy dla pikanterii. Proponowana forma jest trudna: widzowie się nie naucza, nie zrozumieją (wpisy na forum o tym świadczą), bo autorzy zbliżyli się do sztuki.

Myślę, ze Japończycy i Francuzi chętnie kupią ten format. Amerykanie i Brytyjczycy - nie.

Kucharzowi, ktory właśnie rozpoczyna nowy etap zawodowy, życzę zatem trzech gwiazdek Michalina z kompletem "widelców", tych czerwonych :)

cebul'ka 10 lat temu

Zupełnie przez przypadek trafiłam na jeden z odcinków, w którym pan Wojciech Modest Amaro podejmował się zrobienia, o ile dobrze sobie przypominam, szarlotki. Koszmar. Ni to estetyczne, ni to praktyczne. Jarmarczny efekt końcowy zupełnie mnie nie przekonał. Sztuka dla sztuki.

k.tyczynski 10 lat temu

Gdyby pan Amaro jeszcze wybrał szkołę gastronomiczną, to by było fajnie, ale wydaje mi się, że u nas w Polsce nie za bardzo jest zapotrzebowanie na tego typu kuchnię. U nas powoli zaczynamy rozwijać swoje podniebienia, i nie powinno się rzucać na stół bóg wie jakich cudów. Ale program ma plusa, trwa 5 minut, więc nie ma czasu, aby sie znudził :D

Inne programy prowadzącego

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE