Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_9edat7k4561vpro1q6gtm590im, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Kopytka białkowo-tłuszczowe

Składniki

  • 100 gram tofu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • wegańskie "jajko", czyli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • olej roślinny do smażenia
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, kurkuma, ewentualnie sól

Przygotowanie

1. Zaczynamy od przygotowania "jajka". Zalewamy łyżkę mielonego lnu, trzema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut.
2. Resztę składników blendujemy na w miarę gładką masę, następnie dodajemy gotowe, gęste siemie lniane i mieszamy tak aby wszystko się połączyło. Ciasto nie powinno być mokre, ale jeśli takie będzie należy dodać odrobinę mąki, lub więcej mielonego siemienia lnianego jeśli kopytka mają pozostać w wersji bt.
3. W rękach delikatnie rolujemy ciasto po kawałkach w 'wężyki' i wycinamy kształt kopytek. Smażymy je na rozgrzanym oleju aż z obu stron się zarumienią.
Kopytka są idealnym dodatkiem do wytrawnego śniadania czy źródłem białka w kolacyjnej sałatce!