Składniki
- 100 gram tofu
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- wegańskie "jajko", czyli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- olej roślinny do smażenia
- przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, kurkuma, ewentualnie sól
Przygotowanie
1. Zaczynamy od przygotowania "jajka". Zalewamy łyżkę mielonego lnu, trzema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut.
2. Resztę składników blendujemy na w miarę gładką masę, następnie dodajemy gotowe, gęste siemie lniane i mieszamy tak aby wszystko się połączyło. Ciasto nie powinno być mokre, ale jeśli takie będzie należy dodać odrobinę mąki, lub więcej mielonego siemienia lnianego jeśli kopytka mają pozostać w wersji bt.
3. W rękach delikatnie rolujemy ciasto po kawałkach w 'wężyki' i wycinamy kształt kopytek. Smażymy je na rozgrzanym oleju aż z obu stron się zarumienią.
Kopytka są idealnym dodatkiem do wytrawnego śniadania czy źródłem białka w kolacyjnej sałatce!