Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 opakowania mrożonki pt. barszcz ukraiński
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie wegańskiej śmietany
- listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W dużym garnku podsmażam cebulę na złoto, dorzucam ziele i liście laurowe oraz ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażam. Dodaję mrożonki i zalewam wodą, aby zakryć warzywa. Gotuję, aż ziemniaki i reszta warzyw będzie miękka, jakieś 10-15 minut. Gdy są już miękkie, dodaję koncentrat pomidorowy i puszkę fasoli z wodą. Mieszam, aby wszystko się ładnie połączyło, a następnie w miseczce hartuję gorącą zupą śmietanę z rozgniecionym czosnkiem i sporą szczyptą roztartego majeranku. Wlewam śmietanę do gara, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Koniec i bomba, kto nie ugotuje tej zupy ten trąba!!!