Składniki
- Na biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Na karmelowe nadzienie:
- 150 gram suszonych daktyli
- Na bitą śmietanę;
- 1 i 1/2 puszki mleka kokosowego schłodzonego w lodówce
- 4-5 łyżek cukru pudru
- maliny
Przygotowanie
1. Rozpoczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy je w miseczce tak aby woda je pokryła i odstawiamy na noc.
2. Biszkopt: mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski i dodajemy cukier. W osobnej misce łączymy mleko i ocet i odstawiamy na 2-3 minuty, następnie dodajemy olej i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Stopniowo dolewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy wszystko do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Biszkopt pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
3. W tym czasie przygotowujemy karmel z daktyli: daktyle wyciągamy z wody, wrzucamy do miksera z dodatkiem kilku łyżek wody, która została po ich namoczeniu i miksujemy na gładki krem.
4. Gęstą część z mleka kokosowego ubijamy dodając stopniowo po łyżce cukru pudru.
5. Kiedy biszkopt całkiem wystygnie przekrajamy go delikatnie na pół. Spód oblewamy kilkoma łyżkami pozostałej wody po daktylach, nakładamy karmel, ok 1/4 bitej śmietany i dwie garści malin. Nakładamy górę biszkoptu i smarujemy go pozostałą bitą śmietaną, na wierzch można położyć maliny