Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_c95j3sqe0juooiri4qqd1v0r9s, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Tort z karmelowym nadzieniem, malinami i kokosową bitą śmietaną

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na karmelowe nadzienie:
  • 150 gram suszonych daktyli
  • Na bitą śmietanę;
  • 1 i 1/2 puszki mleka kokosowego schłodzonego w lodówce
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • maliny

Przygotowanie

1. Rozpoczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy je w miseczce tak aby woda je pokryła i odstawiamy na noc.
2. Biszkopt: mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski i dodajemy cukier. W osobnej misce łączymy mleko i ocet i odstawiamy na 2-3 minuty, następnie dodajemy olej i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Stopniowo dolewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy wszystko do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Biszkopt pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
3. W tym czasie przygotowujemy karmel z daktyli: daktyle wyciągamy z wody, wrzucamy do miksera z dodatkiem kilku łyżek wody, która została po ich namoczeniu i miksujemy na gładki krem.
4. Gęstą część z mleka kokosowego ubijamy dodając stopniowo po łyżce cukru pudru.
5. Kiedy biszkopt całkiem wystygnie przekrajamy go delikatnie na pół. Spód oblewamy kilkoma łyżkami pozostałej wody po daktylach, nakładamy karmel, ok 1/4 bitej śmietany i dwie garści malin. Nakładamy górę biszkoptu i smarujemy go pozostałą bitą śmietaną, na wierzch można położyć maliny