Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_0bht3g6m22g2sqh01pdpct7ahd, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Mój najwspanialszy murzynek bananowy

Składniki

  • 120 g margaryny lub oleju kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże lub 3 małe banany
  • 150 g cukru lub ksylitolu
  • 150 g mąki pszennej lub mieszanki mąk bezglutenowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

W garnuszku umieszczam olej kokosowy lub margarynę i rozdrobnioną czekoladę. Podgrzewam do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Banany obieram ze skórki, blenduję i dodaję do mieszkanki tłuszczu z czekoladą. Dodaję cukier lub ksylitol (zazwyczaj robię tą zdrowszą wersję na słodziku :) ). Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewam i dodaję do mokrych składników. Mieszam. Jeżeli masa jest za gęsta dodaję 2 łyżki mleka kokosowego. Ciasto przekładam do keksówki i piekę 45 minut (gdy używam cukru i maki pszennej) lub 55 minut (gdy używam ksylitolu i mieszanki mąk bezglutenowych, wydłużają czas pieczenia). Murzynka wcinam nie czekając aż zupełnie wystygnie :) jest cudowny! Wręcz uzależniający (3 koniecznie proszę spróbować :)
PS: czasem zamiast bananów dodaję słoik dżemu owocowego i 2 łyżki siemienia lnianego zaparzonego kilkoma łyżkami gorącej wody - dzięki tej recepturze zmieniając smak dżemu można za każdym razem mieć na talerzu inne ciasto (3 czy to nie jest rozwiązanie idealne?)