Składniki
- 2 bataty średniej wielkości
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 1/3 dużej papryki czerwonej
- mleko roślinne
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 puszki zielonego groszku/groszek mrożony
- 1/2 kostki tofu
- wędzona papryka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- przyprawa garam masala
- słodka papryka
Przygotowanie
1. Obrać ziemniaki, marchewkę i bataty
2. Bataty pokroić na plastry i gotować 10-12 min, następnie wystudzić.
3. Ziemniaki i marchewkę ugotować razem przez 15-20 min
4. Zblendować marchewkę i ziemniaki z płatkami drożdżowymi i chlustem mleka
5. Po zblendowaniu dodać do sosu groszek, wymieszać
6. Pokroić paprykę w kostkę, a tofu poszarpać w rękach.
7. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: bataty, posypać je przyprawami, tofu, papryka, sos serowy i tak w kółku do wyczerpania składników
8. Piec 20-25 min w piekarniku w temp. 180C.