Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_2hdduin1kioho349vk95htcvls, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Batatowa zapiekanka z sosem serowym

Składniki

  • 2 bataty średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/3 dużej papryki czerwonej
  • mleko roślinne
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 puszki zielonego groszku/groszek mrożony
  • 1/2 kostki tofu
  • wędzona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa garam masala
  • słodka papryka

Przygotowanie

1. Obrać ziemniaki, marchewkę i bataty
2. Bataty pokroić na plastry i gotować 10-12 min, następnie wystudzić.
3. Ziemniaki i marchewkę ugotować razem przez 15-20 min
4. Zblendować marchewkę i ziemniaki z płatkami drożdżowymi i chlustem mleka
5. Po zblendowaniu dodać do sosu groszek, wymieszać
6. Pokroić paprykę w kostkę, a tofu poszarpać w rękach.
7. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: bataty, posypać je przyprawami, tofu, papryka, sos serowy i tak w kółku do wyczerpania składników
8. Piec 20-25 min w piekarniku w temp. 180C.