Składniki
- jeden spory seler
- łyżka oleju
- łyżeczka soli (dobrze sprawdza się tu np. wędzona duńska)
- łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- dwa ziarnka jałowca
- pięć ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Seler należy dokładnie umyć i obrać. Następnie nakłuć go równomiernie widelcem na całej powierzchni. Ułożyć na folii aluminiowej, polać olejem.
W moździerzu rozetrzeć sól z wszystkimi przyprawami i ziołami, obtoczyć w nich selera. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika na ok. 1-2 godziny.
Najlepiej smakuje w naleśniku albo na kanapce z awokado, można tez podać go z paloną kaszą gryczaną i podsmażaną fasolką z rozmarynem. Smacznego!