Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_6dvqnsd725q0fobgn35v7gr17n, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Pieczeń z selera

Składniki

  • jeden spory seler
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli (dobrze sprawdza się tu np. wędzona duńska)
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • dwa ziarnka jałowca
  • pięć ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Seler należy dokładnie umyć i obrać. Następnie nakłuć go równomiernie widelcem na całej powierzchni. Ułożyć na folii aluminiowej, polać olejem.
W moździerzu rozetrzeć sól z wszystkimi przyprawami i ziołami, obtoczyć w nich selera. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika na ok. 1-2 godziny.
Najlepiej smakuje w naleśniku albo na kanapce z awokado, można tez podać go z paloną kaszą gryczaną i podsmażaną fasolką z rozmarynem. Smacznego!