Składniki
- 300 g zielonej soczewicy
- 1 marchew
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1/2 l passaty
- 1/4 puszki fasoli czerwonej
- 1/4 puszki ciecierzycy
- olej rzepakowy
- Przyprawy: kumin, kolendra, goździki mielone, gałka mielona, cynamon mielony i 1 laska, curry, kurkuma, papryka wędzona, sól, pieprz
Przygotowanie
Moczę soczewicę 20 minut. Gotuję w przyprawach ok.30 min, aż do odparowania wody, solę na końcu i pozostawiam do lekkiego ostudzenia.
W rondlu podsmażam marchew, pokrojoną w półplasterki, paprykę w kostkę i cukinię w półplasterki.
Dodaję przyprawy oraz pomidory krojone i passatę. Całość gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
Łączę soczewicę z warzywami w sosie, wrzucam fasolę i ciecierzycę