Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_l8h4jpsl8a4qvnnl631ajlr7jj, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Pudding kokosowy z chia

Składniki

  • puszka mleka kokosowego
  • 8 suszonych daktyli
  • 3 łyżki nasion chia
  • laska wanilii
  • skórka z połowy limonki
  • cząstki pomarańczy
  • suszone owoce goji do dekoracji

Przygotowanie

Dzień przed przygotowaniem deseru daktyle zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy.
Laskę wanilii przekrawamy i wydobywamy aromatyczne ziarenka, które dodajemy do mleka kokosowego.
Mleko chwilę podgrzewamy. Namoczone daktyle blendujemy wraz z wodą, w której się moczyły, i dodajemy do mleka kokosowo-waniliowego. Daktyle nadadzą deserowi słodyczy bez zbrodniczego cukru. Konsystencji zaś nadadzą nasionka chia, których 3 łyżki wsypujemy do płynu.
Deser odstawiamy na kilka godzin, aż nasionka napęcznieją, a całość nabierze prawidłowej konsystencji i smaki się przegryzą. Kropką nad "i" będzie skórka otarta z połowy limonki.
Pudding dekorujemy suszonymi jagodami goji i cząstkami pomarańczy. Zdrowy i pyszny deser!