Składniki
- puszka mleka kokosowego
- 8 suszonych daktyli
- 3 łyżki nasion chia
- laska wanilii
- skórka z połowy limonki
- cząstki pomarańczy
- suszone owoce goji do dekoracji
Przygotowanie
Dzień przed przygotowaniem deseru daktyle zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy.
Laskę wanilii przekrawamy i wydobywamy aromatyczne ziarenka, które dodajemy do mleka kokosowego.
Mleko chwilę podgrzewamy. Namoczone daktyle blendujemy wraz z wodą, w której się moczyły, i dodajemy do mleka kokosowo-waniliowego. Daktyle nadadzą deserowi słodyczy bez zbrodniczego cukru. Konsystencji zaś nadadzą nasionka chia, których 3 łyżki wsypujemy do płynu.
Deser odstawiamy na kilka godzin, aż nasionka napęcznieją, a całość nabierze prawidłowej konsystencji i smaki się przegryzą. Kropką nad "i" będzie skórka otarta z połowy limonki.
Pudding dekorujemy suszonymi jagodami goji i cząstkami pomarańczy. Zdrowy i pyszny deser!