Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_mtugcacln8h7nm8rpi0jo5ofql, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Klopsiki kalafiorowo ziemniaczane z sosem hoisin

Składniki

  • Klopsiki:
  • mały kalafior
  • 3 średnie żółte ziemniaki
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • garść natki pietruszki i koperku
  • sól do smaku
  • pieprz
  • szczypta kozieradki mielonej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ryż
  • Sos:
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Dekoracja:
  • Pomidor i pestki granatu
  • ziarno sezamu

Przygotowanie

Kalafior i ziemniaki gotujemy do miękkości, porządnie studzimy. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Powstałą masę przyprawiamy, dodajemy pietruszkę oraz koperek. Masę kalafiorowo- ziemniaczaną zagęszczamy 2 łyżkami maki pszennej pełnoziarnistej. Umieszczamy w lodówce na jakieś 2 godziny, aby stężała. Formujemy małe klopiki wilgotnymi dłońmi i obtaczamy w mące pełnoziarnistej, a następnie smażymy na oleju rzepakowym.
Gotujemy ryż.
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w małym rondelku, dodajemy posiekany czosnek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy sos, aż zgęstnieje.
Klopsiki podajemy z ryżem i sosem. Dekorujemy pestkami granatu, ziarnem sezamu i kawałkami pomidora.