Składniki
- Klopsiki:
- mały kalafior
- 3 średnie żółte ziemniaki
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- garść natki pietruszki i koperku
- sól do smaku
- pieprz
- szczypta kozieradki mielonej
- olej rzepakowy do smażenia
- ryż
- Sos:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- Dekoracja:
- Pomidor i pestki granatu
- ziarno sezamu
Przygotowanie
Kalafior i ziemniaki gotujemy do miękkości, porządnie studzimy. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Powstałą masę przyprawiamy, dodajemy pietruszkę oraz koperek. Masę kalafiorowo- ziemniaczaną zagęszczamy 2 łyżkami maki pszennej pełnoziarnistej. Umieszczamy w lodówce na jakieś 2 godziny, aby stężała. Formujemy małe klopiki wilgotnymi dłońmi i obtaczamy w mące pełnoziarnistej, a następnie smażymy na oleju rzepakowym.
Gotujemy ryż.
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w małym rondelku, dodajemy posiekany czosnek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy sos, aż zgęstnieje.
Klopsiki podajemy z ryżem i sosem. Dekorujemy pestkami granatu, ziarnem sezamu i kawałkami pomidora.