Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_p8b8hm1qdsa9tnf9b63dundabi, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Kapuchy dwie

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 4 duże pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5-centymetrowe kłącze imbiru
  • 1 szklanka passaty
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 4 ziarna drzewa pimentowego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • woda
  • opcjonalnie: sos sojowy

Przygotowanie

1.Przygotowujemy warzywa. Kapuchy - pekińską i kiszoną - siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki obieramy i kroimy na czwórki. Paprykę kroimy w grubą kostkę, uprzednio pozbywając się gniazda nasiennego. Cebulę także kroimy w grubą kostkę. Czosnek siekamy na cienkie plasterki.
2.W głębokim garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Najpierw wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy 30-60 sekund, ciągle mieszając. Dorzucamy ziarna drzewa pimentowego, liście laurowe i cebulę, całość smażymy, aż cebula się zeszkli (jeżeli ktoś lubi dobrze przyrumienioną to można ją nieco przetrzymać).
Teraz dorzucamy paprykę i przyprawy: wędzoną, słodką i ostrą paprykę, pieprz ziołowy, majeranek, dosypujemy nieco soli i pieprzu; zamiast soli możemy dodać 1 łyżkę sosu sojowego. Smażymy wszystko, aż papryka stanie się miękka. Wreszcie dodajemy kapuchy - pekińską i kiszoną. Dolewamy kilka łyżek wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, sprawdzając, czy kapuchy (szczególnie kiszona) stały się miękkie i czy nie trzeba dodać nieco wody.
3.Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy na brązowo pieczarki.
4.Do garnka wrzucamy usmażone pieczarki i wlewamy passatę. Dusimy 5-7 minut.
5.Danie nakładamy do misek, ewentualnie soląc i pieprząc do smaku, wedle uznania.

Pieczarki smażę, ponieważ nie lubię duszonych. Jeżeli ktoś lubi duszone i chce zmniejszyć ilość tłuszczu, może z powodzeniem wrzucić pieczarki razem z papryką i przyprawami.
Kapuchy dwie będą smakować lepiej, jeżeli do dania zaserwujecie ciemne, razowe pieczywo.