Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_m29k7qrgqain6vmcd6gktsljb3, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Zupa wiosenna na skraju zimy

Składniki

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kalarepa
  • 20-30 dag brukselki
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz świeżo mielony, zielona czubryca, kminek
  • olej rzepakowy wespół z kokosowym

Przygotowanie

Cebulę kroję w grubą kostkę, wrzucam na rozgrzany na dnie dużego gara olej, posypuję szczyptą soli, smażę około 2-3 minut nie mieszając.
W tym czasie kroję w kostkę kolejne składniki i wrzucam po kolei do garnka: paprykę i smażę 3 minuty, kalarepę kolejne 3 minuty, brukselkę, cukinię trochę krócej. Na końcu wrzucam poszatkowaną kapustę, mieszam wszystko delikatnie, dodaję przyprawy.
Kminek prażę na suchej patelni, a potem rozgniatam w moździerzu (ilość ok. pół łyżki, bo lubię). Czubrycy też taką samą ilość, a sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz wszystko mieszam i po chwili zalewam wrzątkiem do wysokości 1-2 cm ponad warzywa. Gotuję powoli 10 minut. I wszystko. Zupa musi chwilę odpocząć. Najlepsza jednak na drugi dzień (jak zostanie, hahaha).