Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_aephmnc3jk8lovboahl7lr68vi, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Warzywa z ognia

Składniki

  • NA OGIEŃ
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • jarmuż
  • 1/2 l oliwy z chilli/pieprzem/czosnkiem
  • PASTA/DIP orzechowy z cukinią
  • 1 duża cukinia
  • 2 garści jarmużu
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, chilli, kolendra, pieprz i sól
  • oliwa
  • PASTA/DIP orzechowy z kalafiorem
  • 1/2 rozgotowanego kalafiora
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • sól morska, pieprz, chilli
  • sok z limonki

Przygotowanie

W półlitrowej butelce umieszczamy łyżeczkę chilli, 10 ziaren czarnego pieprzu i 2 pokrojone ząbki czosnku - wszystko zalewamy dobrą oliwą i zostawiamy na noc.

PASTA/DIP orzechowy z cukinią
Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. W pierniku rozgrzanym na 180 stopni pieczemy pokrojoną na plastry cukinię przez 20 min.
Namaczamy orzechy w gorącej wodzie.
W wysokim naczyniu blendujemy wszystkie składniki dipu razem z ostudzoną cukinią i odcedzonymi orzechami. Doprawiamy.
Pakujemy do słoika.

PASTA/DIP orzechowy z kalafiorem
W osolonej wodzie gotujemy na bardzo miękko kalafior.
Odlewamy wodę i studzimy.
W misce blendujemy kalafior z niesolonymi orzeszkami ziemnym i przyprawami na gładką masę.
Pakujemy do słoika.

WARZYWA Z OGNIA
Rozpalamy ognisko.
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchewki wzdłuż na pół, a seler na grube plastry, solimy i skrapiamy oliwą.
Każde warzywo osobno zawijamy w folię i wkładamy do ognia.
Pieczemy 20-30 min w dolnej części ogniska/w żarze.
Delikatnie wyjmujemy warzywa.
Marchewkę podajemy z pastą z cukinii.
Ziemniaki z pastą z kalafiora i szczypiorkiem.
Selera przekładamy świeżym jarmużem i dodajemy więcej oliwi i soli
Jemy gorące :)
Popijamy zimową herbatą z termosa.

Pasty można przechowywać do 5 dni w lodówce.