Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_f47l19vfrel9drt0ck3itu2dal, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Pęczotto z kurkami

Składniki

  • szklanka kaszy pęczak
  • szklanka kurek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kaszę i smażymy ok 2 minuty. Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje, po tym czasie wlewamy bulion i czekamy, aż kasza się ugotuje.
W czasie, gdy kasza się gotuje, siekamy czosnek, a kurki kroimy na mniejsze kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy kurki, tylko chwilę, żeby straciły na objętości i nie stały się "gumowate". Kurki przekładamy do gotowego pęczotto i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.