Składniki
- szklanka kaszy pęczak
- szklanka kurek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 500 ml wywaru warzywnego
- olej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kaszę i smażymy ok 2 minuty. Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje, po tym czasie wlewamy bulion i czekamy, aż kasza się ugotuje.
W czasie, gdy kasza się gotuje, siekamy czosnek, a kurki kroimy na mniejsze kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy kurki, tylko chwilę, żeby straciły na objętości i nie stały się "gumowate". Kurki przekładamy do gotowego pęczotto i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.