Składniki
- 1/2 szklanki soczewicy czarnej
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej
- 1 puszka mleka kokosowego
- garść pęczaku
- zielone warzywa (cukinia, fasolka szparagowa, groszek - ilość wg uznania)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół korzenia selera
- por
- pasta curry biała (ilość wg uznania - u mnie 4 łyżki)
- czerwona papryka
- natka pietruszki
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę włoszczyznę podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy warzywa się zrumienią, zalewamy je 1,5-2 l wody (lub bulionu warzywnego).
Gdy woda zawrze, dosypujemy soczewicę z pęczakiem i doprowadzamy do ponownego wrzenia.
Na samym końcu dodajemy zielone warzywa. Gotujemy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pastę curry i mleko kokosowe.
Podajemy w miseczkach ze świeżo pokrojoną papryką i solidną garścią natki.