Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_go4cdnu9t92l87pjo3u3soj416, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Zupa curry z soczewicą

Składniki

  • 1/2 szklanki soczewicy czarnej
  • 1/2 szklanki soczewicy zielonej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • garść pęczaku
  • zielone warzywa (cukinia, fasolka szparagowa, groszek - ilość wg uznania)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół korzenia selera
  • por
  • pasta curry biała (ilość wg uznania - u mnie 4 łyżki)
  • czerwona papryka
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę włoszczyznę podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy warzywa się zrumienią, zalewamy je 1,5-2 l wody (lub bulionu warzywnego).
Gdy woda zawrze, dosypujemy soczewicę z pęczakiem i doprowadzamy do ponownego wrzenia.
Na samym końcu dodajemy zielone warzywa. Gotujemy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pastę curry i mleko kokosowe.
Podajemy w miseczkach ze świeżo pokrojoną papryką i solidną garścią natki.