Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ba8rmtsrbfo0m02u1mciiohbde, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Miska dobroci z sosem orzechowy.

Składniki

  • papryka żółta i czerwona
  • cukinia
  • dynia
  • 2 marchewki
  • czerwona cebula
  • pietruszka
  • 6 pieczarek
  • kapusta czerwona
  • połowa awokado
  • 2 limonki
  • natka pietruszki lub kolendra
  • masło orzechowe - 5 łyżek
  • dowolne orzechy
  • sos sojowy
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, kumin, imbir, cynamon

Przygotowanie

Zaczynamy od pokrojenia i zamarynowania warzyw, które podamy na surowo. Papryka, połowa cukinii, marchew i kapusta. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki, oliwą, solą, pieprzem, odrobiną imbiru, kuminu oraz papryki. Dla przełamania smaku możemy dodać cukru czy innego słodzidła.

Drugą połowę cukinii kroimy w słupki, przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. To samo robimy pietruszką i z pieczarkami. Pieczarki możemy polać sosem sojowym zamiast soli. Dynię kroimy w kostkę i posypujemy solą, pieprzem, gałką, cynamonem i chili. Polewamy oliwą.
Warzywa wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Przygotowujemy sos: masło orzechowe + 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, połowa soku z limonki, sól, pieprz.

Dyniowe "falafele": do miseczki wrzucamy część upieczonej dyni. Mieszamy z kolendrą (lub natką), pokrojoną cebulą, solą i pieprzem. Rozgniatamy widelcem i formujemy kule, które potem obtaczamy w sezamie.

Wszystkie składniki układamy w dowolnej kompozycji. Obsypujemy kolendrą (lub natką) i sezamem. Możemy wszystko skropić sokiem z limonki i oliwą.

Smacznego!