Składniki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki (korzeń)
- 1 duża biała cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 200 g cukinii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego
- 500-600 ml gorącej wody
- 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
- sól do smaku
- Ponadto:
- mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem
Przygotowanie
Seler, marchew i pietruszkę kroimy w dowolnej grubości plastry. Cebulę, cukinię (jak miękka skórka to nie obieramy) w dużą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy.
Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy i przesmażamy.
Rada: im drobniej pokroimy warzywa, tym szybciej ugotujemy zupę.
Wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Po ugotowaniu wyciągamy liście i ziela angielskie (te co widzimy), dodajemy zieloną pietruszkę i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy na samym końcu pieprzem i solą.
Rada: seler naciowy posiada charakterystyczny, nieco pikantny smak i z powodzeniem potrafi zastąpić sól, dlatego zupę solimy i doprawiamy na samym końcu.
Zupę krem przed podaniem można posypać mieszanką przypraw suszony pomidor z rukolą i sezamem. Ta przyprawa dodaje fajnego smaku.
Na wspomaganie odchudzania i organizmu oczyszczania poleca się seler naciowy, który także działa uspokajająco na układ nerwowy. Kalorii ma minimalnie, smakuje niebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości.