Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_1sodbce0grmpsj7rk9p32etvop, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Carpaccio z portobello w stylu azjatyckim

Składniki

  • 4 - 6 grzybów portobello
  • Marynata:
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 1 garść rukoli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Grzyby oczyszczamy, usuwamy korzonki.
W miseczce łączymy ze sobą pastę miso, sos sojowy, brązowy cukier, sok z cytryny aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy grzyby i marynujemy je minimum godzinę (najlepiej całą noc).
Zamarynowane grzyby przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy na 30 minut.
Grzyby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W międzyczasie rukolę mieszamy ze skórką z cytryny, chilli, skrapiamy ją oliwą i oprószamy solą i pieprzem.
Upieczone grzyby portobello kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki, układamy na rkoli i serwujemy, Smacznego!