Składniki
- 4 - 6 grzybów portobello
- Marynata:
- 2 łyżki pasty miso
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo:
- 1 garść rukoli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Grzyby oczyszczamy, usuwamy korzonki.
W miseczce łączymy ze sobą pastę miso, sos sojowy, brązowy cukier, sok z cytryny aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy grzyby i marynujemy je minimum godzinę (najlepiej całą noc).
Zamarynowane grzyby przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy na 30 minut.
Grzyby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W międzyczasie rukolę mieszamy ze skórką z cytryny, chilli, skrapiamy ją oliwą i oprószamy solą i pieprzem.
Upieczone grzyby portobello kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki, układamy na rkoli i serwujemy, Smacznego!