Składniki
- Pasta:
- 2 garści niesolonych orzeszków ziemnych
- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 3 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
- Bułeczki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki dyniowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g ciepłej wody
- pół pęczka świeżej bazylii
- 40 g oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pasta:
Do miseczki wsyp orzechy ziemne, dodaj pomidory i olej z zalewy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodatkowo można dorzucić parę całych orzeszków.
Bułeczki:
W małym naczyniu rozrób drożdże z łyżeczką cukru i 1/3 ciepłej wody. Odstaw na 10 min.
W międzyczasie przesiej obie mąki i dodaj sól.
Po 10 min dodaj miksturę z drożdży do mąki, zagnieć ciasto, dodaj resztę wody oraz oliwę z oliwek i wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu zagnieć jeszcze raz ciasto dodając porwane liście bazylii i odstaw na kolejne 30 min.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż małe kuleczki z ciasta (około 9), włóż do piekarnika i piecz przez 25 min.
Wyjmij i lekko ostudź bułeczki. Przekrój na pół, posmaruj pastą i zjadaj trzęsąc uszami :)
Smacznego!