Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_jo2ch1mol69db3ckjvmtf1vccn, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Pasta z orzeszków ziemnych i suszonych pomidorów z bułeczkami dyniowymi

Składniki

  • Pasta:
  • 2 garści niesolonych orzeszków ziemnych
  • 10 suszonych pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
  • Bułeczki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki dyniowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g ciepłej wody
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 40 g oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pasta:
Do miseczki wsyp orzechy ziemne, dodaj pomidory i olej z zalewy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodatkowo można dorzucić parę całych orzeszków.

Bułeczki:
W małym naczyniu rozrób drożdże z łyżeczką cukru i 1/3 ciepłej wody. Odstaw na 10 min.
W międzyczasie przesiej obie mąki i dodaj sól.
Po 10 min dodaj miksturę z drożdży do mąki, zagnieć ciasto, dodaj resztę wody oraz oliwę z oliwek i wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu zagnieć jeszcze raz ciasto dodając porwane liście bazylii i odstaw na kolejne 30 min.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż małe kuleczki z ciasta (około 9), włóż do piekarnika i piecz przez 25 min.
Wyjmij i lekko ostudź bułeczki. Przekrój na pół, posmaruj pastą i zjadaj trzęsąc uszami :)

Smacznego!