Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_0dirftqhq2uiu8mf70tscir6go, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Wegańskie serniczki malinowe

Składniki

  • Spód:
  • 1 kubek namoczonych daktyli
  • 1 kubek orzechów (np. mieszanki brazylijskich, włoskich i laskowych)
  • 1/4 kubka cacao nibs/karobu/kakao
  • masa malinowa
  • 1 kubek nerkowców namoczonych w wodzie przez noc
  • 2 kubki malin (mrożonych lub świeżych)
  • 3 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 1/2 kubka mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 1/2 kubka oleju kokosowego
  • opcjonalnie: 3 łyżki masła kokosowego
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • kilka kostek gorzkiej wegańskiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie

1.Pamiętajcie, by na kilka godzin wcześniej namoczyć w wodzie nerkowce. Najlepiej zrobić to wieczorem na dzień przed przygotowywaniem deseru.
2.Przed przygotowaniem spodu, można namoczyć przez 5 minut daktyle w ciepłej wodzie. Chyba, że macie super silny mikser, który da radę nawet tym twardym.
3.W mikserze mielimy chwilę cacao nibs by zrobić z nich grube kakao (jeśli używamy karobu lub kakao pomijamy ten krok).
4.Następnie dodajemy orzechy i mielimy. Na koniec daktyle i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową - by później łatwo było wyjąć. Wygładzamy łyżką zamoczoną w ciepłej wodzie. Wkładamy do lodówki.
5.Do czystego miksera wrzucamy odsączone nerkowce. Dodajmy roztopiony olej kokosowy i mleko. Miksujemy do uzyskania stosunkowo gładkiej masy. Dodajemy szczyptę soli, syrop klonowy i masło kokosowe (jeśli używamy). Miksujemy do połączenia się składników.
6.Na koniec wrzucamy maliny. Ja użyłam mrożonych i wyszło cudnie. Miksujemy obserwując jak masa pięknie się zabarwia. 7.Całość wylewamy na spód i wkładamy na pół godziny do zamrażarki (lub do momentu gdy masa zastygnie na tyle, by ją można było kroić).
8.Wyjmujemy z foremki trzymając za folię. Kroimy na porcje. Jeśli mamy super mocną zamrażarkę i nie możemy przekroić masy- czekamy chwilkę, aż odtaja. Dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada jest za gęsta ? dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego