Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_bekgftqqbqljg0fi11fkc958mk, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Łódeczki z batatów z farszem jarmużowo-czerwonym

Składniki

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 garści jarmużu bez twardych części
  • 2 duże bataty
  • 2 łyżki pomidorów z puszki (krojonych)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta bazylii oraz oregano
  • 1 łyżka ziaren sezamu (+ szczypta do dekoracji)
  • pestki dyni do posypania łódeczek
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Bataty po obraniu ze skórki gotujemy przez kilka chwil. Należy pilnować by były lekko miękkie, lecz nie rozgotowane. Po wykonaniu tego zadania odstawiamy je do ostygnięcia.
2. Kolejno wydrążamy miejsca na farsz. Tak, by nie uszkodzić całości.
3. Olej rozgrzewamy.
4. Dodajemy cebulę wraz z cukrem oraz czosnkiem uprzednio posiekanym na drobno. Smażymy na złoto
5. Dodajemy jarmuż.
6. Gdy jarmuż lekko zwiotczeje dodajemy resztę składników - w tym przecier pomidorowy. Póki co nie dodajemy przypraw oraz kawałków pomidora.
7. Po 5 minutach duszenia całości pod przykrywką na małym ogniu dodajemy pomidory oraz przyprawy - bez pieprzu oraz soli.
8. 2-4 minutki pod przykryciem na małym ogniu.
9. Następnie sprawdzamy smak - solimy oraz pieprzymy.
10. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju (np. rzepakowy).
11. Łódeczki nadziewamy farszem.
12. Dekorujemy sezamem, pestkami dyni oraz pierścieniami cebuli (moja wariacja).
13. Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut doglądając.
14. Gotowe będą gdy batat będzie według waszego uznania właściwie miękki. Moja żona lubi bardziej ja mniej miękkie.