Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_qdc7uq1klho3b27fhqtaal58og, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Meksykańska sałatka z salsą pomidorową i genialnym dressingiem

Składniki

  • czerwona kapusta
  • 3-4 pomidory
  • awokado (połowa na sałatkę, połowa do dressingu)
  • fasola czerwona lub czarna (użyłam z puszki)
  • dynia (najlepsza hokkaido, ale użyłam piżmowej)
  • pęczek kolendry
  • 2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: kumin, chili, imbir, gałka muszkatołowa.
  • Na dressing:
  • pół awokado
  • sok z połowy limonki
  • kolendra
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju lnianego
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania salsy z pomidorów. Pomidory kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do miski i dodajemy: sok z limonki, posiekaną kolendrę, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczyptę cukru.
Kroimy i zaprawiamy dynię, a następnie podsmażamy. Do przyprawienia użyłam sosu sojowego, kuminu, soli, imbiru, chili i gałki muszkatołowej.
Szatkujemy czerwoną kapustę. Skrapiamy ją sokiem z limonki oraz oliwą, także dodajemy odrobinę soli.
Na talerz wykładamy kapustę, na nią fasolę i dynię, a także pokrojone awokado. Dookoła układamy salsę z pomidorów. Wszystko skrapiamy limonką, oliwą oraz kolendrą.

A teraz dressing, bo to on właśnie jest kluczem tej sałatki. Jest bardzo intensywny w smaku, troszkę serowy. Prawdziwa fuzja smaków:) Wystarczy zblendować wszystkie składniki i gotowy!
Polewamy sałatkę awokadowym dressingiem... i jemy! Smacznego:)