Składniki
- czerwona kapusta
- 3-4 pomidory
- awokado (połowa na sałatkę, połowa do dressingu)
- fasola czerwona lub czarna (użyłam z puszki)
- dynia (najlepsza hokkaido, ale użyłam piżmowej)
- pęczek kolendry
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: kumin, chili, imbir, gałka muszkatołowa.
- Na dressing:
- pół awokado
- sok z połowy limonki
- kolendra
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek oleju lnianego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania salsy z pomidorów. Pomidory kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do miski i dodajemy: sok z limonki, posiekaną kolendrę, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczyptę cukru.
Kroimy i zaprawiamy dynię, a następnie podsmażamy. Do przyprawienia użyłam sosu sojowego, kuminu, soli, imbiru, chili i gałki muszkatołowej.
Szatkujemy czerwoną kapustę. Skrapiamy ją sokiem z limonki oraz oliwą, także dodajemy odrobinę soli.
Na talerz wykładamy kapustę, na nią fasolę i dynię, a także pokrojone awokado. Dookoła układamy salsę z pomidorów. Wszystko skrapiamy limonką, oliwą oraz kolendrą.
A teraz dressing, bo to on właśnie jest kluczem tej sałatki. Jest bardzo intensywny w smaku, troszkę serowy. Prawdziwa fuzja smaków:) Wystarczy zblendować wszystkie składniki i gotowy!
Polewamy sałatkę awokadowym dressingiem... i jemy! Smacznego:)