Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ike7qkt0c9outcfuhbu4ov9j69, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Topinambur w kiszonych ogórkach oraz czosnku

Składniki

  • 200 g topinambura
  • 8-10 ząbków czosnku
  • cebula
  • 2+3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • szczypta soli, pieprzu i kozieradki

Przygotowanie

1.Topinambur myjemy i wycieramy. Dodajemy dwie łyżki oliwy i smarujemy każdy kawałek.
2.Czosnek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz lubczyk mielimy blenderem.
3.Smarujemy czosnkową pastą dno naczynia żaroodpornego. Układamy kłącza, cebulę i ogórki kiszone. Polewamy resztą sosu.
4.Pieczemy w piecu w 200 stopniach przez 1 i 1/2 godziny aż topinambur będzie miękki.
5.Topinambur w kiszonych ogórkach oraz czosnku podajemy na ciepło jako przystawkę.