Składniki
- 200 g topinambura
- 8-10 ząbków czosnku
- cebula
- 2+3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżeczka lubczyku
- szczypta soli, pieprzu i kozieradki
Przygotowanie
1.Topinambur myjemy i wycieramy. Dodajemy dwie łyżki oliwy i smarujemy każdy kawałek.
2.Czosnek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz lubczyk mielimy blenderem.
3.Smarujemy czosnkową pastą dno naczynia żaroodpornego. Układamy kłącza, cebulę i ogórki kiszone. Polewamy resztą sosu.
4.Pieczemy w piecu w 200 stopniach przez 1 i 1/2 godziny aż topinambur będzie miękki.
5.Topinambur w kiszonych ogórkach oraz czosnku podajemy na ciepło jako przystawkę.